Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedini u hrvatskoj

Projekt "Dinara back to LIFE" - primjer uspješnog projekta restauracije prirode u EU

Foto: Dinara back to LIFE
1/2
06.07.2022.
u 22:07

Cilj projekta je restauracija travnjaka na Dinari kako bi se povećalo stanište za tri ciljne vrste ptica - ćukavicu, kratkoprstu ševu i vrtnu strnadicu.

Europska komisija je, uz svoj prijedlog Propisa o restauraciji prirode, objavila kartu uspješnih projekata obnove prirode iz Europske unije te je projekt Dinara back to LIFE izdvojila kao jedan od 19 uspješnih iz cijele EU, kažu u udruzi Biom koja projekt vodi s projektnim partnerima: Hrvatskim šumama, Agronomski fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Lokalnom akcijskom grupom Cetinske krajine.

Njihov se projekt, kažu, tako našao među malobrojnim projektima izdvojenim na karti primjera uspješnih projekata restauracije prirode u cijeloj EU te je jedini izdvojeni projekt iz Hrvatske.

Jedan od ciljeva prijedloga Propisa o restauraciji prirode je obnova suhih travnjaka te je u tom kontekstu Dinara back to LIFE izdvojen kao primjer uspjeha u obnovi prirode i bioraznolikosti, kroz podršku razvoju ekstenzivnog stočarstva u krškim dinarskim planinama.

Cilj projekta je restauracija travnjaka na Dinari kako bi se povećalo stanište za tri ciljne vrste ptica - ćukavicu, kratkoprstu ševu i vrtnu strnadicu.

- U dosadašnjem dijelu projekta ručnim uklanjanjem u povoljno stanje dovedeno je 47,6 hektara travnjaka, kontroliranim paljenjem na sedam hektara uspješno je testirana i ova restauracijska metoda, te je oformljeno "projektno stado" koje će održavati restaurirane travnjake -, istaknuli su u Udruzi Biom.

Prijedlog Propisa o restauraciji prirode Europske komisije prvi je sveobuhvatni zakon koji se odnosi na gotovo cijeli kontinent, ključni je element Strategije bioraznolikosti Europske unije te poziva na obvezujuće ciljeve za obnovu ugroženih ekosustava.

Prijedlog Propisa predviđa, među ostalim, poboljšanje i ponovno oformljavanje staništa važnih za biološku raznolikost u velikim razmjerima te povratak divljih vrsta kroz poboljšanje stanja staništa i njihovog povećanja.

Više zelenih tema pronađite na rezolucijazemlja.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije