Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv covid-19

Proizvodnja cjepiva: Kurz planira suradnju s Izraelom, ide kod Netanyahua, u pregovorima i s Putinom

Austria's Chancellor Sebastian Kurz wearing a protective face mask uses a smartphone as he arrives for the budget speech at the parliament  in Vienna
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.02.2021.
u 11:21

Naš prioritet broj jedan je ubrzati proizvodnju i nabavu cjepiva za budućnost, istaknuo je Kurz

Austrijsko Savezno kancelarstvo potvrdilo je u subotu vijest da će kancelar Sebastian Kurz u četvrtak 4. ožujka zajedno s danskom premijerkom Mette Frederiksen posjetiti Izrael, gdje će se sastati s premijerom Benjaminom Netanyahuom. Prema Kurzovim riječima, središnja tema razgovora biti će uspostava suradnje Austrije, Danske i Izraela „na zajedničkom istraživanju i proizvodnji cjepiva i lijekova protiv koronavirusa u fazi II, nakon ljeta, kada sadašnja cjepiva djelomično izgube učinkovitost kod novih mutacija“.

Kao konkretan primjer suradnje Kurz je naveo jedan od već postojećih projekata: austrijski proizvođač cjepiva „Polymun“ iz Klosterneuburga kraj Beča već sada je dio suradnje s proizvođačem cjepiva Biontech / Pfizer. Osim toga još dvije daljnje austrijske farmaceutske tvrtke su u razgovoru za proizvodnju cjepiva u Austriji. Austrijski kancelar tvrdi kako se u Austriji već mjesecima radi na proširenju kapaciteta na području znanstvenog istraživanja, razvoja i proizvodnje cjepiva protiv COVID-a-19. „Radi se o tome, što je moguće bolje zajednički povezati snage.

Naš prioritet broj jedan je ubrzati proizvodnju i nabavu cjepiva za budućnost“, istakao je Kurz dodavši kako je o tome postignuto suglasje i na video summitu EU-a. Uz napomenu kako su pripreme izuzetno važne jer se ne može isključiti i eventualnost još opasnije pandemije. "Cilj bi nam morao biti što je moguće brže postojeća cjepiva i terapije prilagoditi mutacijama", poručio je austrijski kancelar.

"Mi smo također s Danskom i Izraelom, našim partnerima iz skupine – First Mover –zemalja od proljeća u kontaktu. Sada želimo uspostaviti konkretnu suradnju", pojasnio je Kurz cilj svog posjeta Izraelu. Da podsjetimo, u skupini „First Mover“ zemalja su uz Austriju, Dansku i Izrael i Češka, Grčka, Norveška, Australija i Novi Zeland. Vezano uz borbu za cjepivo i njegovu proizvodnju, austrijski mediji izvještavaju kako Austrija pregovara i s Rusima o mogućoj proizvodnji ruskog cjepiva „Sputnik V“ u Austriji.

Navode kako je kancelar Kurz na tu temu već razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te da su neke stvari već načelno dogovorene. Međutim, čeka se da se vidi hoće li i kada cjepivo „Sputnik V“ dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove EMA za upotrebu u državama članicama Europske unije. Unatoč tome Mađarska njime cijepi svoje stanovništvo već od 12. veljače, a interes je pokazala, između ostalih, i Slovačka, ističu domaći mediji.

Komentara 4

DU
Deleted user
12:09 27.02.2021.

Kurz i njegova vlada su na kraju puta. Korupcijski skandal koji se sve više širi i u koji je uključen i van der Bellen, dovesti će vrlo brzo do pada vlade i novih izbora. A onda Kurz više nema kaj odlučiti!

DU
Deleted user
19:49 27.02.2021.

Spremaju se oni već za nove mutacije, covid-20,21 i držanje ovaca u toru dok se njhovi bankovni računi pune...

BL
bluescreen
12:06 27.02.2021.

jel ostavio brčiće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije