Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
195 farmera

Proizvođači duhana: Želimo hitan sastanak s Plenkovićem po pitanju tvornice u Kanfanaru

duhan
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
18.09.2020.
u 13:12

Proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna

Čak 195 proizvođača duhana potpisalo je Dopis predsjedniku Vlade u kojem traže sastanak s Vladom kako bi iz prve ruke saznali što poduzimaju da se zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj. Napominju da proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna godišnje preko 100 milijuna kuna je čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj.

- Poštovani predsjedniče Vlade, obraćamo Vam se sa zamolbom za hitan sastanak na kojem bi s nama, kao predstavnicima proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana, podijelili aktualne informacije vezane uz sudbinu tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru kao i uz kontinuitet državnih potpora za duhan. Ističemo da je naša proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj.

Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutnog životnog standarda, kojoj nema alternative. Proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima.

Proizvodnja duhana jedna je od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, kojoj su za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup. Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njeno financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste. Mi smo investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje kako bi bili što održiviji, a naši nasljednici su počeli preuzimati proizvodnju jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe. Zbog svega se nadamo da ćete napraviti sve kako biste zadržali proizvodnju duhanskih proizvoda i duhana u Hrvatskoj! - stoji u dopisu upućenom Plenkoviću.

Komentara 1

NE
neboiznadzagreba2
13:46 18.09.2020.

Zar itko misli da će se spašavati proizvođači duhana, a selu je uništena cjelokupna proizvodnja mesa, mlijeka, voća, povrća, žitarica... Vlahović se odavno naplatio i preplatio, od 3 tvornice duhana (Zagreb, Zadar, Rovinj) što je ostalo? Sve smo popušili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije