Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klaićeva traži više novca za liječenje djece
Povratak na članak

Proizvođači ne žele donirati lijekove jer smo malo tržište

Nerazmjer između limita i troškova liječenja “pukao” je na primjeru djece oboljele od neuroblastoma, čije je liječenje jako skupo

Komentari 4

Avatar soliloquy
soliloquy
03:58 17.06.2017.

Odlično je kako populistički novinari propuštaju u svojim napisima uočiti jedino bitno u cijeloj priči - zašto je farmaceutskim kompanijama neisplativo lijek registrirati u Hrvatskoj i nije li to već riješeno registracijom u europskoj agenciji za lijekove (EMA- a ne europskoj komisiji kako Romana Kovačević Barišić ovdje neuko tvrdi). Naime Hrvatska je jedna od svega nekoliko EU zemalja (uz Poljsku npr.) koje zahtijevaju da se svaki lijek za stavljanje na tržište dodatno registrira i u Hrvatskoj (bez obzira na registraciju u EMA-i), a taj proces registracije je najskuplji i najmanje transparentan u Europi. U kombinaciji s malim tržištem, astronomskim troškovima distribucije (veledrogerije ovdje uzimaju najveću maržu u Europi koja im je čak i zakonom garantirana - što inače ne postoji nigdje drugdje) i rekordnim rokovima plaćanja od 400 dana i više, farmaceutskim kompanijama se uopće ne isplati registracija inovativnih lijekova. I čak da ga registriraju, natezali bi se sa HZZO-om još godinama oko uvrštavanja lijeka na neku od lista. idiotski populisti koji uvijek misle da je farmaceutska industrija zločesta trebali bi se upitati zašto ne postoji onkološka generika. U Italiji su svi onkološki lijekovi za djecu automatski na listi koju pokriva država, a registracija u EMA odmah stupa na snagu i na njihovom tržištu. Djeca iz Klaićeve jednostavno nemaju sreće, rodila su se u državi u kojoj su uhljebi u HZZO-u, reket veledrogerija i gubici bolnica svi važniji od njihovog opstanka.

VL
AF
afer
07:14 17.06.2017.

Upravo sam čuo na vijestima HR da su leve nevladine udruge došle sa zahtjevom izvanredne sjednice vlade, smjenom ???? ministara, osudom nesocijalnih struktura itd, itd. Pa ljudi moji tako je lako sakupiti 12-13 M kuna, to treba odbiti iz kese u koju država sipa tim parazitima i koji su i onako totalni destruktivci.

VL
MO
morska
08:23 17.06.2017.

Ovo je primjer ogromne manipulacije i spina, nazalost.

VL
EP
epikurej
22:03 23.12.2017.

Postoji i eksperimentalno lijecenje SMA1 u Italiji, u Milanu: https://www.pioneeringhealthcare.com/sma/clinical-trial-sma-type-1/ https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02913482?term=Firefish&rank=1

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.