Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEM U RAZREDNOJ NASTAVI

Programiranje uz pomoć micro:bita uvodi se u prva četiri razreda osnovne škole

07.11.2018.
u 19:30

- U hrvatskom školstvu postoji izrazit interes za uvođenjem STEM kompetencija, pogotovo vezano uz tehnologiju, istaknuo je Nenad Bakić

Projekt STEM revolucije koji je lani uveo programiranje u velikoj broj hrvatskih škola sada ulazu u novu fazu. Od 6. studenoga osnovne škole diljem Hrvatske mogu se prijaviti za sudjelovanje u projektu STEM revolucija, odnosno za razrednu nastavu digitalne pismenosti i programiranja uz micro:bit računala za školarce u prva četiri razreda. 

 - U hrvatskom školstvu postoji izrazit interes za uvođenjem STEM kompetencija, pogotovo vezano uz tehnologiju. To se vidi u naprednim aktivnostima, primjerice kroz stalno rastući interes za Croatian Makers robotičku ligu koja sada uključuje preko 550 obrazovnih ustanova, ali jednako i na najširoj razini razvoja digitalnih kompetencija, tj. programiranja i razvoja digitalne pismenosti, kroz projekte STEM revolucija i ProMikro. Nastavno na njih, rezultati istraživanja među ravnateljima i učiteljima ukazuju na veliko zanimanje za proširenje tih aktivnosti, kazao je Nenad Bakić, predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji je STEM revolucijom tijekom 2017. uveo programiranje u širi edukacijski sustav, uz 25.000 doniranih mikroračunala micro:bit u preko 1000 ustanova, te je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskom udrugom poslodavaca, CARNetom i ostalim partnerima kroz projekt ProMikro uveo programiranje u 6. razrede OŠ s preko 35.000 doniranih micro:bitova, razvojem sadržaja i edukacijom preko 2000 učitelja. 

U Hrvatskoj je trenutačno oko 2000 škola koje imaju razrednu nastavu, i sve će biti pozvane za dobrovoljno sudjelovanje u projektu. Iz IRIM-a očekuju da se prijavi oko polovica škola.

- Kako učenici nižih razreda rijetko imaju alocirano vrijeme za korištenje informatičkih laboratorija, micro:bitovi će se smjestiti u školske knjižnice. Na taj način nastava će se moći odvijati i u knjižnici i u razredima razredne nastave. U knjižnice će se alocirati i dodatni micro:bitovi kako bi ih učenici mogli posuditi za rad kod kuće, najavio je Bakić. 

Trošak projekta procijenjen je na 5 do 6 milijuna kuna, a početno financiranje osigurat će IRIM te Rotary klub Zagreb Centar, svaki s po 100.000 kuna, čime će osigurati nabavu prvih micro:bitova. 

Projekt će se realizirati u trajanju od 12 ili 24 mjeseca, ovisno o dostupnosti sredstava i pristupanju škola. 

Sadržaj će biti trajno dostupan i nadograđivan korištenjem bogatih kanala. IRIM je najavio da će educirati i novih 1000-3000 učitelja. 

Škole se za sudjelovanje mogu prijaviti na web stranici Croatian Makers

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije