Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDIJI Problem u dogovoru za korištenje odašiljača

Program radija Herceg - Bosne zbog ugovora se čuje samo u Mostaru

22.04.2009.
u 23:00

Signal Radija Herceg-Bosne pokrivao je skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali posljednjih nekoliko dana program jedne od najslušanijih radijskih postaja u državi čuje se samo u Mostaru. Službeno, uslijed udara groma došlo je do kvara na odašiljaču Biokovo.

Međutim, prema neslužbenim informacijama, istekao je ugovor za korištenje odašiljača, što je rezultiralo da se program Radija Herceg-Bosne može čuti samo u Mostaru.

- Očekujem da i to pitanje u najskorije vrijeme riješimo. Također, prema našim informacijama, uskoro bi se trebao riješiti problem s odašiljačem na Biokovu - rekao nam je kratko ravnatelj Radija Herceg-Bosne Željko Raguž.

Slušatelji zovu
Inače, telefonske linije Radija Herceg-Bosne su posljednjih dana gotovo zakrčene zbog poziva slušatelja koje zanima zašto se program ovoga medija više ne može slušati u cijeloj BiH, osim i Mostaru. Čak su se brojni slušatelji javljali u otvoreni program ove radio postaje i postavljali pitanja vezana za ovu problematiku. Ova medijska kuća se također nalazi u problemima zbog preuzimanja osnivačkih prava koja bi, prema najavama, trebalo preuzeti šesnaest općina u Federaciji BiH u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

I taj proces je značajno usporen zbog odugovlačenja općina oko ispunjavanja dogovorenih obveza. - Ovih smo dana vodili pregovore s općinama u Zapadnohercegovačkoj županiji te očekujemo da će se uskoro i postignuti dogovori realizirati i da će općine preuzeti osnivačka prava nad našom medijskom kućom - istaknuo je Raguž. Problem su, kako doznajemo, one općine u kojima se u dijelu vlasti nalazi SDA. Predstavnici ove stranke odbijaju preuzimanje osnivačkih prava nad ovom radijskom postajom, tako da je cijeli proces u tim općinama u zastoju.

Priča kao u HNŽ-u
Može se reći da se u tim općinama ponavlja priča kakva je bila u HNŽ-u glede preuzimanja prava nad Hercegovačkom televizijom, koja još uvijek nema vlasnika. Takav primjer je općina Livno, gdje se teško može očekivati da će vlasti te općine donijeti odluku o preuzimanju osnivačkih prava. Zbog takve situacija konstantno se pojavljuju priče oko gašenja ovoga medija, a radnici su često bez plaća koje kasne i po nekoliko mjeseci.

Zahvaljujući sredstvima koja je radio posto Herceg - Bosna dobila s federalne razine krajem prošle godine izbjegnuta je situacija u kakvoj se sada nalazi Hercegovačka televizija, ali se postavlja pitanje daljnjeg funkcioniranja ove kuće. Radio Herceg-Bosne je zasigurno najjači javni mediji u BiH na hrvatskom jeziku, a zbog posljednjih zbivanja ponovno se postavlja pitanje opstanka ove medijske kuće.


Prisutan i problem osnivačkih prava

Kao osnivač Radija Herceg-Bosne još uvijek se vodi nevladina udruga Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. Naravno, kako bi ovaj medij normalno funkcionirao, nužno je da vlasti u BiH preuzmu osnivačka prava i financiranje Radija Herceg-Bosne. Samo na taj način bit će zajamčen opstanak najjačeg javnog medija na hrvatskom jeziku u BiH, međutim, prepreka na tom putu ponovno su Bošnjaci, odnosno njihovi politički lideri na lokalnim razinama. (mk)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije