Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILORAD BATINIĆ:

'Proglašenje izvanrednog stanja je krajnja mjera, ne bih želio da se to desi'

Zagreb: Sastanak premijera Plenkovića i saborskih zastupnika o paketu zakona za koronu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
26.03.2020.
u 12:56

Ocijenio je da službe, prije svega Stožer civilne zaštite, medicinsko osoblje i svi koji su uključeni, rade dobar posao pa vjeruje da će broj zaraženih početi padati kroz određeno vrijeme

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je u četvrtak da je proglašenje izvanrednog stanja u zemlji krajnja mjera, a odluku o tome trebala bi donijeti struka.

"Proglašenje izvanrednog stanja je krajnja mjera ako ne dođe do pozitivnih trendova. Ne bih želio da se to desi", rekao je Batinić novinarima u Saboru.

Pritom je istaknuo da bi struka trebala dati informacije o tome kada bi izvanredna situacija trebala početi i kada završiti, a na politici je da to provede.

"Kao liberali nismo pobornici izvanrednog stanja, smatramo da se treba držati propisanih protokola i čuvati sebe i druge, no ako statistički podaci neće ići u pozitivnom smjeru, tada nam preostaje izvanredno stanje i neka vrsta karantene", kazao je.

Hrvatska je država parlamentarne demokracije, pa HNS smatra da Vladi ili predsjedniku države ne treba dati sve ovlasti. Mora postojati određeni parlamentarni nadzor, međutim, izvanredne okolnosti nalažu izvanredne mjere.

Batinić je izrazio uvjerenje da će, ako dođe do toga, premijer i predsjednik biti dovoljno odgovorni i razboriti i da će dobro funkcionirati.

Precizno definirati mjere koje ograničavaju ljudska prava

Ocijenio je da službe, prije svega Stožer civilne zaštite, medicinsko osoblje i svi koji su uključeni, rade dobar posao pa vjeruje da će broj zaraženih početi padati kroz određeno vrijeme.

Za mjere kojima se ograničavaju ljudska prava kazao je da moraju biti razmjerna potrebi, te da se moraju precizno definirati.

Drži da bi se sve političke opcije trebale sastati i dogovoriti da se zakoni kojima se ograničavaju prava donose dvotrećinskom većinom.

Također misli kako bi Sabor trebao nastaviti s radom i biti na dispoziciji 24 sata dnevno.

Govoreći o ekonomskim mjerama za spas gospodarstva, Batinić nije siguran da će biti dostatne, ali na određeni način pružaju sigurnost da će polučiti određene rezultate. "Svi ćemo snositi posljedice krize", istaknuo je.

"Manjak od 25 posto u odnosu na sadašnji BDP bilo bi više nego dobro", ustvrdio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije