Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
42 posto u Hrvatskoj

Proglašen prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav između pet država

Marijan Susenj/PIXSELL
16.09.2021.
u 06:55

Prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav između pet država objedinjuje rezervate Donja dolina Mure (Austrija), Rijeka Mura (Slovenija), Bačko Podunavlje (Srbija) te Mura – Drava – Dunav (Mađarska i Hrvatska), i prvi je takav rezervat biosfere u svijetu

Proglašen je prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav između pet država - Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Odluka je donijeta na 33. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća UNESCO programa "Čovjek i biosfera" u Abuji u Nigeriji.

- Čestitam svim kolegicama i kolegama na ovom iznimnom uspjehu. Od 931.820 hektara ovog rezervata biosfere, 42 posto rezervata nalazi se u Hrvatskoj na što smo posebno ponosni. Njegova prekogranična dimenzija temelj je za suradnju i snažan potencijal za buduće projekte koji doprinose prirodi, otpornosti na klimatske promjene, održivom turizmu i očuvanju tradicijske baštine - rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav između pet država objedinjuje rezervate Donja dolina Mure (Austrija), Rijeka Mura (Slovenija), Bačko Podunavlje (Srbija) te Mura – Drava – Dunav (Mađarska i Hrvatska), i prvi je takav rezervat biosfere u svijetu. Riječ je o iznimno značajnom ekosustavu sačinjenom od mozaika vlažnih staništa poput poplavnih šuma, vlažnih travnjaka, sprudova, obala, napuštenih korita i meandara rijeka. Velika je bioraznolikost ovog područja, u kojem je utvrđeno čak 75 tipova staništa te brojne rijetke i ugrožene vrste flore i faune, ističu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Rezervat obuhvaća više područja ekološke mreže te područja zaštićena u nacionalnim kategorijama: Regionalni park Mura - Drava, Park prirode Kopački rit, četiri posebna rezervata, kao i velik broj zaštićenih područja u kategorijama od lokalnog značenja.

Komentara 1

SS
sokac sa drave
11:03 16.09.2021.

Da nije bilo pametnih madjara nasi politicari ili bolje reci idijoti su htjeli samo na dravi napraviti cetiri hidrocentrale sa cime bi unistili europsku amazonu dravu jedinstvenu u europi.Hoce oni prodavati struju a madjari kazu imate struje puno jeftinije iz europskih resursa.Danas su podrucja uz dravu sa nase i madjarske strane meta turista koji dolaze gledati ljepote u sred europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije