Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPOMENULI GA

Profesor Dragičević nakon odluke da neće dobiti otkaz: Nisam ushićen i nisam ponižen

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
10.12.2018.
u 20:19

Franjo Dragičević, koji je napao učenike jer su ga provocirali, neće dobiti otkaz, ministrica najavila akcijski plan protiv nasilja u školama

– Nisam ushićen i nisam ponižen. Primio sam odluku na znanje – rekao nam je profesor strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec Franjo Dragičević (64) koji neće dobiti otkaz zbog toga što je nasrnuo na dvojicu učenika drugih razreda koja su ga gađala kredom i provocirala. Nakon inspekcijskog nadzora dobio je opomenu.

– Škola nije do kraja iskoristila sve mogućnosti koje su joj dane da ih provede u okviru ovlasti i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima Ministarstva. Ravnatelj je iz ovlasti poslodavca donio odluku o upozorenju nastavniku iz obaveze radnog odnosa, što znači da, kad bi se takav incident ponavljao, nastavnik bi mogao dobiti otkaz – rekla je Marijana Korazić Ciković, načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor. Inspekcija će, dodala je, izreći mjere iz svojih ovlasti. Prof. Dragičević ističe da stručne službe škole nisu ništa krive.

Pooštriti zakone?

– Zakonska infrastruktura i pravilnici koji iz nje proizlaze mojim kolegicama i kolegama, pedagozima, psiholozima i ravnateljima vežu ruke. Ne drži vodu da su stručne službe loše odradile posao – tvrdi. Ministrica Blaženka Divjak poručila je da nasilje nije bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje, niti se njime išta rješava.

Najavila je državni akcijski plan o prevenciji nasilja u školama. Razmotrit će treba li pooštriti zakone i pravilnike, no važnija je, smatra, prevencija, od kurikuluma u školama do sustava podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima.

– Ova situacija nije samo rezultat onoga što se događa u školama, nego daleko više i jače zadire i u situaciju koja dolazi iz roditeljskog doma. Roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji odgajaju djecu – upozorila je. Za komentar smo upitali i sociologa Renata Matića.

Nije smio doći u tu situaciju

– Ovaj konkretan slučaj imao je i funkciju alarma. Javnost se zapravo i nije podijelila jer svi koji nešto znaju o školi i obrazovanju u najvećoj mjeri na strani su profesora. Sigurno ne zato što je možda neprimjereno reagirao, nego zato što razumiju u kakvoj se nemogućoj situaciji našao. Što je mogao? On da je imao jasnu preporuku što u konkretnom trenutku treba učiniti, on bi to sigurno i učinio, kao i mnogi drugi u sličnim situacijama.

Čini se da je ovaj slučaj doveo do točke pucanja, do točke kad se više ne može očekivati da će se sustav obrazovanja održavati na ovoj razini nepostojanja ikakvog protokola i konkretnih preporuka nastavnom osoblju što učiniti kad su obrazovni proces i svi sudionici ugroženi zbog jednog ili nekolicine problematičnih učenika.

Nastavnik nikad nema pravo uzvratiti, ali puno je važnije, a to je ovdje potpuno izostalo, da svi drugi moraju učiniti da on ni ne smije doći u situaciju da mu ne ostane ništa u smislu “spašavanja vlastite kože”. Mogao je sjediti i dopustiti da nekoliko učenika terorizira i njega i cijeli razred, kako bi birokratski umovi bili mirni – kaže R. Matić.

– Kako ne bi napravili korak više koji ne smiju, oni su zapravo osuđeni, sa svim dosadašnjim zakonima i aktivnostima, trpjeti nasilje. Nasilje koje čini jedna ili dvije maloljetne osobe trpi i preostalih 20 ili 30 učenika u razredu – ističe. – U Finskoj nakon jednog ispada ili pokušaja zazvoni crveni alarm i uključuje se cijeli sustav! – zaključuje Matić.

Ravnatelj škole Dražen Blažeka kaže da su postojale tri mogućnosti – da se ništa ne dogodi, opomena pred otkaz i otkaz. – Odlučili smo pružiti profesoru još jednu priliku – kaže.

Pogledajte izjavu profesora Franje Dragičevića:

Komentara 12

Avatar komentatorx
komentatorx
21:13 10.12.2018.

Podrška profesoru. Klošara nasilnika koji ometaju nastavu su pune škole, a sustav se pravi i gluh i slijep dok ne dođe do incidenta. Potom se formiraju komisije koje ništa ne urade već se samo svi prave kao da nešto rade. Svi problemi se metu pod tepih. Imam saznanja iz prve ruke od sestre nastavnice. Roditelji, često i ugledni znaju biti krajnje nasilni i vulgarni prema nastavnicima. Školski sustav naprosto nitko ne štiti.

DU
Deleted user
21:15 10.12.2018.

čudna su vremena došla. autoriteti se ne poštuju.prosvjetari su izloženi zlostavljanju i pritiscima od roditelja i učenika. učitelji da bi se na neki način zaštitili idu linijom slabijeg otpora te su tako stvorili hiperinflaciju odlikaša. doda li se ovome prostituiranjee struke, dilanjem ispita i diploma na visokoškolskim ustanovama, sistem očito vapi za resetiranjem.

DU
Deleted user
09:22 11.12.2018.

Očito da je profesor satjeran u kut , sistem koji daje učenicima više zaštite i prava od njemu namijenjenog , osobni integritet koji je duboko povrijedjen odnosom učenika i njihovih roditelja do njegove profesije jednostavno je prešlo u samoobrambenu refleksnuu radnju . Gospodin je toliko frustriran stanjem da ne žali za učinjenim što je i razumljivo . Netko u odgoju dijece ne ispunjava svoje obaveze nisu to škole , vrtiči to je problem obitelji , roditelja , države jer kao što je poznato lanac je toliko jak kao njegova najslabija karika . U našem društvu toliko je stvari koje se ne riješavaju več se jednostavno pometu pod tepih da to postaje problem za sve .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije