Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buna na Sveučilištu

Profesori i studenti idu na ulice

'05.11.2008.,Zagreb - Bolonjska sekcija Kluba studenata Filozofskog fakulteta danas je prosvjedovala. Okupljanje studenata bilo je u 11 sati ispred Filozofskog fakulteta, a nakon toga su krenuli prema
'Marko Lukunic/Vecernji list'
15.01.2011.
u 07:45

Podrška akciji sve je veća, tvrde na Filozofskom, i dosad je u nju uključeno desetak zagrebačkih fakulteta i instituta

Zagrebačkim fakultetima prijeti potpuna blokada. Razlog je opći štrajk akademskih radnika na koji već nekoliko dana poziva skupina od 50-ak profesora, docenata i viših asistenata sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nezadovoljna prijedlozima zakona Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) o visokom obrazovanju, sveučilištu i znanosti.

Rušenje zakona

Koliko je do sada akademskih radnika potpisalo peticiju, drži se u tajnosti, no docent s Filozofskog i jedan od organizatora prikupljanja potpisa Mate Kapović otkriva da se akcija s Filozofskog fakulteta do sada proširila na desetak zagrebačkih fakulteta, ali i instituta. I tu, uvjeren je Kapović, neće sve stati.

– Potpisi pristižu svake minute i akcija se širi. A kada će se štrajk održati, ovisit će o tome što će učiniti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, odnosno kada će poslati zakone u Sabor. Moje je mišljenje da akciju treba pokrenuti prije nego što do toga dođe – kaže Mate Kapović.

Prema naznakama koje ima, MZOŠ namjerava zakone poslati u Sabor u ožujku, što znači da bi štrajkaši na ulice mogli izići potkraj veljače ili početkom ožujka. A prema sadašnjim informacijama s njima bi mogli u "rušenje zakona" i studenti.

– Kada profesori krenu u štrajk, očekujemo i potporu studenata, od kojih imamo obećanje da će nam se pridružiti – otkriva Kapović.

Što o svemu kaže resorno ministarstvo, nismo uspjeli doznati jer na naš upit nisu odgovorili, no upućeni izvori tvrde da ministar Radovan Fuchs nema namjeru odustati od donošenja triju novih zakona koji, zamjeraju sveučilištarci, vode daljnjoj komercijalizaciji znanosti i visokog obrazovanja te ruše autonomiju sveučilišta uvođenjem političke kontrole na fakultete.

Lučin: Sjesti i razgovarati

Što misli o najnovijoj ideji dijela svojih zaposlenika, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras nije želio previše komentirati. Ali podsjeća da je i sam bio član sindikata, no da je tu svoju funkciju, kada je postao dekan, stavio u mirovanje. Priznaje da peticiju neće potpisati, ali samo zbog svog posebnog položaja.

– Svaka je inicijativa slobodna i ne vidim tu nikakav problem – poručuje Boras.

S druge strane, odabrana metoda ekipe s Filozofskog nimalo se ne sviđa rektoru Sveučilišta u Rijeci Peri Lučinu. Kakva korist, kaže, od štrajka. Treba sjesti i razgovarati.

– A koliko ja shvaćam, Ministarstvo to i radi. Postoji tim ljudi koji rade na ta tri zakona i koji je dobio više od tisuću različitih primjedbi na njih te sada pokušavaju pronaći neko kompromisno rješenje – kaže Lučin. Zbog toga ne vidi razloga zbog kojeg bi se izlazilo na ulice i prekidala nastava ako postoji volja za dogovorom.

– Poziv na štrajk može biti samo kontraproduktivan jer se njime želi zaustaviti proces reforme sveučilišta koja je nužna. Sveučilišta treba modernizirati jer ovakva neće dati rezultate – zaključuje Lučin.

Komentara 146

Avatar ludi kekec
ludi kekec
08:28 15.01.2011.

ova \"novinarka\" je u žaru pisanja zaboravila spomenuti jednu \"sitnicu\" - ŠTO je to uzrok nezadovoljstvu???

HG
hugh grant
10:21 15.01.2011.

http://www.braniteljski-portal.hr/sadrzaj/hrvatska/8165

LU
Lukić17
08:28 15.01.2011.

Predlažem humanitarnu akciju za ove prosvjenike pod nazivom „Dajte im da se okupaju“, svi prilozi su dobrodošli. Od sapuna do novaca, a može i dezinfekciska sredstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije