Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imenovanje biskupa

Produžen sporazum između Vatikana i Kine o imenovanju biskupa

Pope Francis waves to faithful at the end of the weekly general audience
Foto: ©ALESSIA GIULIANI/Milestone Media/PIXSELL/IPA/PIXSELL
1/3
22.10.2020.
u 13:52

Katolici u Kini su podijeljeni između Kineske katoličke domoljubne asocijacije pod upravom države te više ili manje samostalnih biskupa koje imenuje papa, a koji se suočavaju s maltretiranjem i progonima.

Vatikan i Kina dogovorili su se da će produžiti svoj "privremeni" sporazum po pitanju imenovanja biskupa za dodatne dvije godine, rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Dvije strane će nastaviti blisko komunicirati i konzultirati se kako bi kontinuirano unaprjeđivale svoje odnose", rekao je novinarima glasnogovornik Zhao Lijian.

Dvogodišnji sporazum dogovoren je u listopadu 2018. godine, a njime je papa Franjo odobrio sedam biskupa koje je imenovala Kina, a koje su tradicionalni katolici prije smatrali odmetnutim svećenstvom. Sporazum također poziva na opsežniju komunikaciju između Vatikana i Pekinga po pitanju imenovanja budućih biskupa.

Franjin zamjenik, kardinal državni tajnik Pietro Parolin, već je rekao novinarima u srijedu da će sporazum biti produžen.

Katolici u Kini su podijeljeni između Kineske katoličke domoljubne asocijacije pod upravom države te više ili manje samostalnih biskupa koje imenuje papa, a koji se suočavaju s maltretiranjem i progonima.

Kinesko-vatikanski ugovori ciljaju na prevladavanje ove podjele. Na njihovo potpisivanje gleda se kao na povijesni korak, no kritičari to vide kao nepoželjan primjer opravdavanja kineske religijske opresije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo prošli mjesec je rekao da će Vatikan ugroziti svoj "moralni integritet" produženjem sporazuma.

Ova vrlo izravna kritika zasjenila je Pompeov posjet Vatikanu prošli mjesec, tijekom kojeg je Parolin rekao da Sveta stolica preferira "dijalog" s Kinom.

"Mi smo za politiku malih koraka", rekao je.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Observer
Observer
14:24 22.10.2020.

Ako Franjo vjeruje "Velikom patrijarhu" Irineju, zasto ne bi vjerovao Xi Jinpingu ?

JA
Jania
14:18 22.10.2020.

Po djelima njihovim ćete ih poznati..., a ne po svijetu simpatičnim medijskim istupima.

NE
Nepokolebljiv
01:44 23.10.2020.

Aktivista francek (malim pocetnim slovom!) je ne kukavicje jaje vec podmetnuti poslanik necastivog poslan da kusa vjeru vjernika svijeta u nadolazecim teskim vremenima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije