Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bruxelles bi htio dulju odgodu izlaska

Theresa May: Produljite nam rok do 30. lipnja

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.04.2019.
u 12:45

U pismu May ponavlja Tusku ono što je već objasnila javnosti: njezin je plan da u razgovorima s liderom oporbe Jeremyjem Corbynom dogovori novu parlamentarnu većinu koja bi usvojila već triput odbačeni sporazum o povlačenju

Britanska premijerka Theresa May zatražila je jučer od EU novo produljenje roka za izlazak svoje zemlje iz EU, do 30. lipnja 2019., s pravom na izlazak i ranije ako se ispregovarani sporazum o povlačenju u britanskom parlamentu prihvati ranije.

U pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku May je napravila zaokret i po pitanju održavanja izbora za Europski parlament u Velikoj Britaniji. Ranije je tvrdila da nije namjera njezine vlade da Britanci idu na te izbore, ali sada tvrdi da će njezina vlada obaviti sve pripreme za održavanje tih izbora za slučaj da budu potrebni, a May se sada slaže da će biti potrebni ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude i dalje članica EU na dan 23. svibnja.

U pismu May ponavlja Tusku ono što je već objasnila javnosti: njezin je plan da u razgovorima s liderom oporbe Jeremyjem Corbynom dogovori novu parlamentarnu većinu koja bi usvojila već triput odbačeni sporazum o povlačenju.

No, prema neslužbenim izvorima bliskim Tusku, predsjednik Europskog vijeća planira predložiti premijerima i predsjednicima 27 država, koji se okupljaju u srijedu na izvanrednom summitu o Brexitu, da nova odgoda Brexita bude na dulji, ne na kraći rok kako predlaže May. Tusk navodno razmišlja o duljem roku od godine dana, do 12. travnja 2020., s time da bi to bilo “fleksibilno produljenje” roka za izlazak Britanca.

Fleksibilno u smislu da bi mogli izaći i ranije unutar tih dodatnih godinu dana, ako prihvate i ratificiraju sporazum o povlačenju. Takvo rješenje značilo bi da Britanci 23. svibnja biraju svoje zastupnike u novi saziv Europskog parlamenta, koji možda nikad neće zasjesti u EP, a ako i zasjednu, onda će u nekom trenutku izaći iz EP-a i prepustiti mjesta zastupnicima iz drugih država članica koji, kao na klupi za rezerve, čekaju da uđu.

Video: Razgovor sa studentom koji je prekinuo Kordićevo predavanje

Ključne riječi

Komentara 6

DA
Darchi2612
12:59 06.04.2019.

Možemo li mi pokrenut neku peticiju da naša vlada blokira daljnje produženje roka? ipak sve zemlje moraju donijeti odluku jednoglasno

Avatar Tračalo
Tračalo
13:34 06.04.2019.

Produljite im još 20 godina možda se odluče

GO
gordana93
18:41 06.04.2019.

ma kakvo produljivanje,hocete van izlazite van kakvo produljivanje vise?pa tome nema kraja dosta,van

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije