Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera fimi media

Prodanović: USKOK me pokušao isprovocirati na kazneno djelo

'03.11.2011., Zagreb - Sudjenje za ratno profiterstvo bivsem premijeru RH Ivi Sanaderu na Zupanijskom sudu. Sanaderovi odvjetnici Cedo Prodanovic, Jadranka Slokovic, Goran Suic.  Photo: Zarko Basic/PI
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/4
04.12.2012.
u 14:25

Apsolutno je netočno da smo nekog slali gospodinu Prodanoviću, odgovor je iz USKOK-a na Prodanovićevu tvrdnju kako su ga pokušali isprovocirati slanjem svjedokinje Ide Kavelj

– Imam saznanja da je USKOK svjedokinju Idu Kavelj poslao u moj ured s namjerom da me isprovocira da počinim kazneno djelo, odnosno da nekog nagovorim na lažno svjedočenje. A to nije dozvoljeno. U medijima sam prikazan kao zadnji kriminalac. Inače se s tim ne bavim, no sve to doživljavam kao daljnji pritisak na svoj rad. I da, zaista sam toliko pametan da ne pozivam četiri svjedokinje pa ih onda nagovaram da daju lažan iskaz – kazao je jučer u jednom trenutku poprilično iživcirani Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera.

Te njegove rečenice zapravo su bile nastavak okršaja koji je dan ranije počeo s USKOK-om tijekom nastavka suđenja za Fimi mediju, a nakon što je svjedokinja Ida Kavelj ispričala da je na poziv Bianke Matković, nekadašnje Sanaderove desne ruke, došla na savjetovanje u Prodanovićev stan. Ona tamo nije bila sama, bile su i još neke svjedokinje, a među njima i Željka Canjuga, za koju je I. Kavelj, kazala da joj je Prodanović u jednom trenutku rekao kako može svoj iskaz malo ublažiti, odnosno uljepšati. Željka Canjuga, koja je u ponedjeljak svjedočila o tom sastanku u Prodanovićevu uredu, nije ništa iskazivala jer je nitko ništa o tome nije ni pitao. No zato je tijekom njezina svjedočenja Prodanović optužio USKOK da mu podmeće, a na reakciju suprotne, prozvane strane, nije trebalo dugo čekati.

– Apsolutno je netočno da bi Ured bilo koga slao gospodinu Prodanoviću. Mi nismo nikada nikoga poticali da počini kazneno djelo. Svjesni smo intelektualnih sposobnosti gospodina Prodanovića koje iznimno cijenimo, a ako on misli tako kako je kazao, on podcjenjuje sebe. Mi ni u jednom trenutku nismo kontaktirali svjedokinju ni inicirali njezin odlazak k odvjetniku. Osim toga nemojte zaboraviti da je svjedokinja kazala da ju je na mobitel nazvala Bianka Matković s mobitela Kristine Petrine te joj kazala za savjetovanje kod odvjetnika – kazala je Željka Mostečak, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

– Da, možda moje intelektualne sposobnosti cijenite, ali onda ne cijenite intelektualne sposobnosti ovog vijeća, jer bi u tu priču kako ju je ispričala svjedokinja Kavelj samo retardiran mogao povjerovati. Ona dva puta ide u USKOK i to samo tako – odgovorio je Prodanović tužiteljici.

Raspravu koja je postojala sve žučnija potom je prekinula Ivana Čalić, predsjednica sudskog vijeća, zatraživši da tužiteljica objasni kako su došli do saznanja da je sastanak održan.

– Javila nam se svjedokinja – kazala je Z. Mostečak.

– Prije ili poslije? – ubacio se ponovno Prodanović.

– Javila se nakon što je dobila poziv te nakon sastanka. No sve što je poduzela, bila je njezina volja – kazala je tužiteljica.

– Eto, dogovarali su se – ubacio se u raspravu i Ivo Sanader, pri tome zaradivši opomenu sutkinje jer je u jednom trenutku govorio istodobno kad i tužiteljica.

U sjeni te žučne rasprave jučer je pak saslušano šestero svjedoka koji su radili kao tajnice, vozači, portiri u Vladi i HDZ-u. Svi su oni primali naknade u iznosima od 1500 do 2000 kuna, koje im je na ruke isplaćivala Branka Pavošević. Najzanimljiviji iskaz pak dala je Katarina Marković, inače supruga optuženog Ratka Mačeka. Svojim iskazom ona je uprla prst osim u Sanadera i Ivana Jarnjaka i u Jadranku Kosor. Kazala je, naime, da je ona zajedno s Mačekom i Mirom Kovačićem u siječnju 2008. dala ostavke na sve funkcije u stranci i Vladi, a tom činu, kako je kazala, prethodilo je njihovo upozorenje Sanaderu, Jarnjaku i J. Kosor o štetnosti poslovanja s Fimi medijom. Iako je svjedokinja prvo kazala da su na štetnost tih poslova upozorili spomenuti trojac nakon napisa u medijima, poslije se nakon Sanaderove te Mačekove intervencije ispravila.

– Ne, nisu bili napisi u medijima, jer su oni počeli tek sredinom 2009. Radilo se o tome da su Mačeku žalili direktori marketinških firmi govoreći mu da 50 posto poslova s HDZ-om obavlja Fimi media, dok su se Kovačiću žalili direktori javnih poduzeća, govoreći mu da su izloženi pritiscima – kazala je K. Marković.

Njezin je iskaz zanimljiv ponajviše zbog činjenice da su svi dužnosnici HDZ-a, koji su do sada saslušavani, uključujući i Jarnjaka i J. Kosor, uglavnom iskazivali kako su za poslovanje HDZ-a s Fimi medijom doznali iz – medija.

>>Svjedokinja: Prodanović nas je instruirao. On tvrdi: Nisam lud!

Komentara 13

Avatar servo_volan
servo_volan
15:31 04.12.2012.

svako sušenje mora biti zatvoreno za javnost Hrvatski sudovi trebaju reformu odmah još je JUGO sustav pogledaj te SAD tamo sudac sjedi zatim kad ulazi kaže se na engleskom---Arise---zatim POROTA vječa i sudac pita porota jeste donjeli presudu zatim točka po točka se čita i kriv ili nije kriv zatim sudac sjedi naredi Poroti možete sjesti kratko prokomentira i sjedeči donede PRESUDU Javnost može biti uključena u nekim slučajevima ali se nako presude ustane i sudac kaže suđenje je završeno osuda ili nevin tako se u AMERICI sudi daleko smo mi od demokracije u nas se sudac nakašljao zraka mu nestalo tresao se dok je čitao kao da diplomski usmeno isnosi bruka i sramota

DU
Deleted user
20:36 04.12.2012.

Uskok soista djeluje povrsno i jako naivno. Nakon svega izgleda da je samo Ivo los decko. Ostali koji su mu ljubili guzu su redom svi posteni i siromasni ko crkveni misevi.

SE
senior
14:50 04.12.2012.

Gubi Prodanović sporove pa postaje nervozan i neoprezan. Prvo je izgubio Čačićev spor u Mađarskoj kao jedan od njegovih odvjetnika a kasnije mu je i Sanader dobio "cekija" 10 godina za mito i ratni zločin. Kako stvari stoje neće ni u ovoj obrani Sanadera bolje proći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije