Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE MARINI LOVRIĆ MERZEL

Prodanović Štenglu: Jeste li vi vještak ili tužitelj? Mogli bi vas u tužilaštvu zaposliti

Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
08.10.2021.
u 16:00

Prema stavu Čede Prodanovića, Štengl je iskoračio iz svojih ovlasti jer je u nalazu naveo, odnosno izvještačio stvari koje mu nisu bile naložene

Vas mogu na tužilaštvu zaposliti. Jeste li vi vještak ili tužitelj? - pomalo ironično u jednom trenutku Čedo Prodanović, branitelj Marine Lovrić Merzel, upitao je Davorina Štengla, građevinskog vještaka.

Dogodilo se to na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja bivšoj  SDP-ovoj županici, koju se zajedno s još nekoliko osoba tereti za niz koruptivnih djela. Štengl, je branio nalaz koji izradio prije sedam godina. Svjedočio je preko internet veze, konkretnije preko WhatsUpa, što je stvaralo male tehničke probleme, jer se veza prekidala svakih 15 minuta. Tako je iskazivo jer zbog zdravstvenih problema nije mogao doći na sud pa su se USKOK i obrane usuglasile da ga se sasluša na ovakav način.

Glavni prijepor između njega i obrane Marine Lovrić Merzel nastao je oko naloga za vještačenje. Iz pitanja i odgovora, proizlazi da je Štengl dobio nalog da procijeni tržišnu vrijednost poslovne zgrade u kojoj se planirala graditi sisačka Hitna. Hitna je trebala biti izgrađena u zgradi bivšeg Autosalona Popec. No, prema stavu Čede Prodanovića, Štengl je iskoračio iz svojih ovlasti jer je u nalazu naveo, odnosno izvještačio stvari koje mu nisu bile naložene. Konkretnije, Štengl je u svom nalazu i mišljenju naveo da bi izgradnja Zavoda za Hitnu medicinu bila racionalnija u krugu sisačke bolnice, od kupnje dislocirane zgrade autosalona. Upitan da pojasni kako je došlo do toga da to navede u nalazu, Štengl je kazao:

- Dobio sam naputak da je već bio napravljen idejni projekt za izgradnju Hitne u sklopu bolnice. To je bila odluka županije iz 2011. i bila je objavljena u Službenom glasniku županije. Bila su predviđena i sredstva, mislim 11 milijuna kuna. No onda je 2012. ta odluka izmijenjena te je odlučeno da se za zgradu Hitne kupi zgrada Autosalona Popec. Koji je malo prije te odluke oglasio da prodaje zgradu. Bilo je vidljivo da su to povezane radnje i sve to sam opisao u svom nalazu - kazao je Štengl.

- Tko vam je dao naputak za to, jer to nije bilo navedeno u nalogu za vještačenje? - zanimalo je Prodanovića.

- Napravio sam to po svojoj savjesti i stojim iza toga jer je bilo vidljivo da je to namješteno, a vi to tumačite kako hoćete - odgovorio je Štengl.

- Tumačim to kao i vi. Da ste napravili posao koji nije vaš - odgovorio mu je Prodanović.

Prema optužnici, Županija je u svibnju 2012. s Bernardom Popecom zaključila ugovor o kupoprodaji Autosalona za 9,8 milijuna kuna, dok su dodatni radovi na prenamjeni prostora plaćeni 1,4 milijuna kuna. USKOK tvrdi da se tim poslom Autosalon  Popec nepripadno okoristio za 4,1 milijuna kuna, dok je Županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Komentara 1

PA
Pahor
16:24 08.10.2021.

Cum je Cedo brani znaci da se nakrala za tri zivota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije