Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koristeći se skandaloznom rupom u zakonu, radnica u belgijskom restoranu odlučila zaraditi

Prodala blizance radi liposukcije

Autori: Jasmina Popović, Stojan De Prato
14.12.2008.
u 18:34

Sonia Ringor, 31 godišnja radnica u restoranu u belgijskom turističkom gradu Gentu, prodala je tek rođene blizance za nešto više od sedam tisuća eura kako bi imala novca za – liposukciju, otkrila je nizozemska televizija istražujući online trgovinu između belgijskih majki i nizozemskih bračnih parova. Novinari su pronašli nizozemski par koji je priznao da je kupio dijete od neke obitelji u Gentu – prije toga ih je prevarila žena koja im je uzela 700 eura za tri navodna pokušaja umjetne oplodnje obećavajući da će im biti surogat-majka.

Novi partner
Tražeći tu ženu, novinari su stigli do obitelji Ringor, a bivši muž Sonie Ringor rekao je, ne znajući da razgovara s novinarom, da su djeca prodana jer “nije dolazilo u obzir da to naprave nizašto.” Kako Belgija nema zakon koji sankcionira prodaju djece, ljubiteljica plastične kirurgije optužena je za ponižavajući tretman blizanaca i za prijevaru nizozemskog bračnog para. Ako bude osuđena, čeka je između mjesec dana i pet godina zatvora, ali ona tvrdi da su optužbe lažne i da djecu nije prodala, nego “darovala” prošlog ožujka prijateljici koja, zbog slabog srca, nije mogla imati svoju djecu.

Novi partner Sonie Ringor tvrdi da je sve napravljeno pod pritiskom bivšeg muža, koji ju je tjerao na operacije ne bi li mu bila ljepša te da nije radila liposukciju, nego samo podvezala želudac kako bi smanjila apetit. Sonia Ringor ima još petero djece, u dobi od tri do 13 godina i, kako kaže njezin sadašnji partner, “dobra je majka”. Balgijskim zakonodavcima nije palo na pamet da bi netko želio prodati vlastito dijete pa takvo što nisu zakonom zabranili.

Par iz Genta
Zbog te je činjenice još od ljetos u tijeku skandal s parom iz Genta, koji je svoje dijete, u javnosti poznato samo kao Baby J, prodao preko interneta bračnome paru iz Nizozemske za svotu od 5000 i 10.000 eura. Biološka majka prijavila se u srpnju u bolnicu “Jan Palfijn” pod imenom Nizozemke, čijega je supruga prijavila kao oca. Biološki roditelji, koji imaju još jedno dijete, kažu da su “neplaniranu bebu” prodali zbog “novčanih teškoća”.




Kupoprodaja djece kod nas zabranjena, ali...

Onome tko bi u Hrvatskoj prodao svoje dijete ono bi bilo oduzeto zbog gruba zanemarivanja roditeljskih dužnosti te bi bio prijavljen za zapuštanje djeteta. U našem Kaznenom zakonu postoji odredba koja govori i o kupoprodaji djeteta: “... radi uspostave ropstva ili njemu sličnog odnosa, prisilnog rada ili služenja, seksualnog iskorištavanja, prostitucije ili nedopuštenog presađivanja dijelova ljudskog tijela, ili tko dijete ili maljetnika drži u ropstvu ili njemu sličnom odnosu” kaznit će se s pet do 15 godina zatvora. Tako je od listopada 2004., a pitanje za stručnjake je što bi bilo da je riječ o kupoprodaji djeteta izvan tih taksativno navedenih svrha. (Ma. J.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije