Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUKCIJA

Ovaj čovjek prodaje osobne stvari Ive Pukanića: 'Iznenadio sam se kad sam otvorio njegov indeks'

02.04.2020.
u 13:45

Na aukciji putem jedne internetske stranice prodaju se osobne stvari nekada jednog od najutjecajnijih izdavača u Hrvatskoj

Na jednoj se domaćoj internetskoj stranici pojavila zanimljiva aukcija. Pod naslovom 'Lot dokumenata poznatog novinara', pojavili su se dokumenti nikoga drugog nego Ive Pukanića!

Tajnoviti ponuđač za vrlo nisku početnu cijenu od tek 320 kn nudi Pukanićevu fotografiju iz (vrlo) mladih dana, njegovu učeničku knjižicu i indeks, press iskaznicu nekada visokotiražnog magazina Start za koji je nekada radio kao fotograf, dozvolu za ulaz u zgradu Vjesnika, još jednu iskaznicu kod koje je teško razabrati o kojem se događaju radi, još jednu fotografiju koja bi pripadala nekom dokumentu. Kako je razdoblje u kojem se o malo čemu misli osim o zdravlju i ekonomskoj sigurnosti, do sada stvari nisu izazvale neki osobit interes, što je dakle i logično.

Prodavatelj pod imenom 'klasika' ima vrlo bogatu povijest u prodavanju memorabilije. S Pukanićevim stvarima u ponudi je, recimo, razglednice s prizorom broda Kralj Aleksandar u Veneciji pa figurica Dobrog vojaka Švejka, zatim endehazijsko izdanje Kipaca i popevki Dragutina Domjanića iz 1943. godine. Pa su onda tu i neki 'svježiji' eksponati, poput dijelova uniformi ili plakete iz Domovinskog rata.

Nema previše ponuda

Zlatna plaketa za 40 godina postojanja Dinama iz Zagreba 1945-85 također još čeka svojeg prvog ponuđača. Cijene su različite, recimo 6.500 kuna se traži za 'svečanu ispravu Družbe braće hrvatskoga zmaja, vitežki red hrvatskoga zmaja', taj je predmet među skupljima.

Kontaktirali smo ponuđača, riječ je o jednom zagrebačkom kolekcionaru, upitavši ga kako je uopće došao do doista osobnih predmeta nekog jako utjecajnog izdavača.

– Nedugo nakon što je Pukanić poginuo, te su stvari izbačene iz stana gdje je valjda nekada živio, tko zna, možda je to bio i netko od njegove obitelji, supruga, ne znam. Riječ je bila o kožnoj torbi u kojoj su uz ove predmete bile i fotografije koje je snimao dok je radio. I onda je to završilo na Jakuševcu. Od svega toga sam odabrao indeks i još nekoliko stvari, a bilo je doista još puno fotografija koje ipak nisam otkupio, jer je prodavač tražio puno novca. Tako sam uzeo samo one stvari koje su izravno vezane s Pukanićem i njegovim poslom. Platio sam predmete nešto manje od onoga što sada tražim, toliko, ne znam jesam li platio puno ili malo. Bilo je to godinu ili dvije nakon što je poginuo, kaže kolekcionar koji kaže kako je stvari u ponudu stavio vrlo nedavno pa je za neke konkretne ponude možda još i rano.

Učenički knjižicu i indeks Ive Pukanića otvorio je, bio je dobar učenik i student, otkrio je naš sugovornik.

– Obično stavljam aukcije na jedan dan pa onda produžujem, tako da rok koji tamo vidite nije konačan, ponuda će stajati još neko vrijeme, produživat ću. Tko zna, možda će kasnije vjerojatno biti još takvih potencijalno zanimljivih stvari, ili zanimljivijih, kada se počnu raščišćavati stariji stanovi nakon potresa, logično je to očekivati, vidjet ćemo, kaže naš sugovornik.

Podsjetimo, Ivo Pukanić poginuo je zajedno sa svojim suradnikom Nikom Franićem u atentatu bombom podmetnutom pod njegov automobil u Zagrebu 23. listopada 2008. godine nakon čega je došlo do višestrukih uhićenja i presuda na višegodišnje kazne zbog ubojstva. Sa suprugom Mirjanom zadnjih godina svojeg života nije se slagao, a i ona sama preminula je početkom 2012. godine.

Ključne riječi

Komentara 4

ON
Onajkojijest
15:39 02.04.2020.

ako mi plati 200 kuna doći ću po to i zbrinuti na za to primjereno mjesto iza "maršalke" ..

ZB
Zoki-Bijela
14:24 02.04.2020.

Ok

ZB
Zoki-Bijela
14:23 02.04.2020.

Na Jakusevcu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije