Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agencije za naplatu

Prodaja duga legalan je biznis, 
no upitno je 
koliko je moralan

novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
17.04.2018.
u 23:12

Dužnici se žale na metode agencija; od uznemiravanja rodbine, susjeda do prijetnji oduzimanjem imovine, poziva u neprimjereno vrijeme

Kad u mafijaškom filmu snagator obznani da je novi vlasnik duga nekog nesretnika, jasno je da je na sljedećih nekoliko scena bolje zaškiljiti. Utjerivanje dugova koje su banke, teleoperateri i komunalci prodali agencijama za naplatu provodi se prema njihovim “protokolima”, ali što se tiče ovršenih i blokiranih građana, legalni utjerivači dugova, kojima su samo lani banke prodale 8,4 mlrd. kn teško naplativih potraživanja, jednako su omraženi kao i oni s bejzbol-palicama. Ali da, legalni su.

Dužnici ne poznaju cesiju

Prodaja duga uređena je Zakonom o obveznim odnosima, a kad su posrijedi krediti, Zakonom o kreditnim institucijama i detaljnije Odlukom o kupoprodaji plasmana kreditnih institucija. Pojednostavljeno, agencije od primarnog vjerovnika kupe dug uz diskont, po 20 do 30% vrijednosti, a od dužnika dalje nastavljaju naplaćivati ukupnu tražbinu. Tako naplata potraživanja postaje zaseban biznis koji je sam sebi svrha, izvan konteksta kreditnog odnosa u kojem banka plasira, preuzima rizik i uz kamatu ostvaruje profit ili tvrtka isporučuje svoj proizvod ili uslugu koja bi joj, naravno, trebala biti plaćena.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

novac
1/10

Nadzor poslovanja nad agencijama za naplatu nije objedinjen u jednom regulatoru – dio koji se odnosi na kreditne institucije pod nadležnošću je HNB-a, ostatak pod Ministarstvom financija koje nam na pitanje o tome kako ga provode i jesu li ikad izrekli neku mjeru – nije odgovorilo. U HNB-u otkrivaju da je većina prigovora potrošača došla zbog nepoznavanja instituta cesije ili što im, zbog neažurnih podataka o adresi, nije dostavljena obavijest o ustupljenom potraživanju. Jer, prema aktualnim zakonima, dužnika je vjerovnik dužan obavijestiti o prodaji njegova duga, ali ne mora za to tražiti suglasnost. Zakon jamči da dužnik nakon prodaje duga ne smije biti doveden u lošiju poziciju.

“Prekomjerno granatiranje”

Puno je više prigovora upućeno na metode koje agencije koriste u naplati, a koje su, prema pričama dužnika, “prekomjerno granatiranje”: spominje se uznemiravanje rodbine, susjeda, pozivi u neprimjereno vrijeme, neradnim danima, višekratno telefonsko uznemiravanje, prijetnje oduzimanjem imovine...

Nedavno je dužnik nakon telefonskog uznemiravanja pokrenuo i istragu u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog nametljiva ponašanja, no zahtjev mu je odbačen. U agencijama za naplatu tvrde da sve rade po pravilima struke.

– Procedure se svode na kontakt s dužnicima svim zakonom dopuštenim sredstvima kao što su telefonski razgovor, pismeni dopis ili slično. Učestalost komunikacije ovisi o predmetu, ali se u svakom slučaju događa uz privolu klijenta s jasnim smjernicama naplate – tvrdi Matija Arapović, predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja. Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, ističe da je agencije potrebno dodatnom regulativom obvezati na sve ono što su obvezne banke.

– Nije dovoljno samo napisati da dužnici ne smiju doći u lošiju poziciju nego prije cesije. Potrebno je propisati da banka mora odmah obavijestiti dužnika tko je novi vjerovnik i koje je točno stanje duga te onemogućiti cesiju prije nego što kompletna mogućnost naplate ne bude samo u rukama cesionara, jer događa se da naplata bude dvostruka pa se naplaćuje i banka, i tvrtka, mada je cesija izvršena pa banka više nema pravo naplate duga – komentira Aleksić. Nedostatne su regulative svjesne i europske institucije pa je EK prošli mjesec predložio direktivu koja detaljnije uređuje sekundarno tržište neprihodujućih kredita, uključujući licenciranje i nadzor nad osobama koje otkupljuju dugovanja, kao i osoba koje se bave samo naplatom prodanih kredita.

Komentara 30

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
07:08 18.04.2018.

Zakon, zakon! Fašizam je donio rasne zakone i po njima su milijuni skončali. Hoću reć ako je zakonito nemora značit da je moralno ispravno i treba takav zakon ukinuti.

Avatar vkv353
vkv353
07:31 18.04.2018.

Dugovi se moraju vraćati ali kako dug npr.od 100kn nakon određenog vremena može narasti i na 10000kn čekajte kolike se to kamate a na kraju svi dugovi trebali nakon 5godina u zastaru.a ne oni ljudi su doživotni robovi.ovršnim zakonima se ide ususret odvjetnicima agencijama javnim bilježnicama da se bogate i kako sa pravne strane može bilo ko blokirati ako to nije donio sud i ako ta blokada nije uručena osobno u ruku,taj zakon je donesen da se narod čisto pljačka.zakon za blokirane nije napravljen da se ljudima pomogne nego da budu robovi sustava

PI
Pikador
03:48 18.04.2018.

Vrana vrani itd Županijski sudac ne mora raditi ni misliti već sam copy paste uradak odvjetnika tužitelja. Time Županijski svi sudovi imaju fantastične vlastite izvještaje i nemaju zaostatke. . ++++++++++++ rezultat Korupcija u svim nivoima sudstva je zapravo ozakonjena lošimim promjenama parničnog zakona. Sudovi i odvjetnici skupljaju ogroman cash a čini se privid o efikasnosti sudova. Posljedica broj ovršenih a posebno nepravedno astronomski raste. !!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije