Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Procvat ruralnog turizma u Dalmatinskoj zagori

Općina Klis je na Danima hrvatskog turizma na Hvaru osvojila 3. mjesto za kulturnu atrakciju godine
Foto: Promo
1/7
26.10.2018.
u 11:29

Kliška tvrđava postaje perjanica kulturnog i povijesnog turizma središnje Dalmacije i motor razvoja gospodarstva šire okolice

Općina Klis je na Danima hrvatskog turizma na Hvaru osvojila 3. mjesto za kulturnu atrakciju godine, dok je zajedno s Vrgorcem, Triljom, Vrlikom, Dugopoljem, Imotskim i Sinjom kao nositeljem prijave osvojila prestižnu nagradu Destinacije ruralnog turizma, još jedno priznanje Hrvatske turističke zajednice za šire područje Dalmatinske zagore.

Foto: Promo

Najkompetentniji hrvatski turistički djelatnici prepoznali su Općinu Klis kao mjesto rasta i razvoja kako u turističkom, tako i u kulturnom smislu. Tome najviše pridonosi drevna Kliška tvrđava, koja je velikim zalaganjem lokalne zajednice i putem pomoći nadležnih državnih institucija velikim dijelom obnovljena i čija je ponuda obogaćena novim sadržajima. O samoj popularnosti iste, kao mamca za brojne ljubitelje povijesti i bogate kulturne baštine, najbolje govori podatak da je do sada zabilježila 70.000 posjetitelja što iznosi porast od 40% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Popularnosti tvrđave među stranim, ali i domaćim turistima svakako je pridonijela i svjetski popularna serija ‘Game of thrones’ koja je snimljena na ovoj utvrdi.

Foto: Promo

Kada govorimo o Klisu kao ruralnoj destinaciji u tu se priču uklapaju novootvorene biciklističke staze zbog čega je Kliška zagora sve češće odredište pravih zaljubljenika u biciklizam. Zahvaljujući novim stazama biciklisti se mogu rekreirati, ali i uživati u prekrasnim prizorima krajolika te pravih prirodnih bisera poput bunara Rajčice u zagorskom dijelu općine Klis.

Foto: Promo

Procvat kliške općine zbio se zahvaljujući poticajnim mjerama na regionalnoj I nacionalnoj razini, ali i brojnim Klišanima koji se sve više vraćaju na nekad zapuštena ognjišta, uređuju ih, te nude za iznajmljivanje domaćim i stranim turistima. Uz obnovu ruralnih imanja, obnavljaju se i kulturno edukativni sadržaji kao što je Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu koja je kroz dvije godine aktivnog rada postala mjesto brojnih kulturnih zbivanja, i koju s veseljem posjećuju članovi svih dobnih skupina. Sve to dovelo je Klis do mjesta poželjnog za odmor i život, a zatim i do dviju vrijednih nagrada koje su svima s ovoga područja poticaj za još blistaviju budućnost Klisa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije