Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice

`Procurili` dokumenti: Brexit bez dogovora uzrokovat će nestašice, veće troškove...

Brexit
Foto: Jane Barlow/Press Association/PIXSELL
1/6
18.08.2019.
u 07:06

Sunday Times navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u uredu vlade pod šifriranim nazivom "Operacija Yellowhammer", koje nudi rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi.

Velika Britanija suočit će se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom sa Irskom i rastućim troškovima socijalne skrbi ako napusti EU bez dogovora, navodi u nedjelju Sunday Times pozivajući se na klasificirano vladino izvješće koje je 'procurilo' do tog medija.

Sunday Times navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u uredu vlade pod šifriranim nazivom "Operacija Yellowhammer", koje nudi rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi. Dodaju i da je tu riječ o rizicima Brexita bez dogovora, te da su prognoze koje je izradio vladin ured najvjerojatniji 'udari', a ne najgori scenarij za Veliku Britaniju.

U tim se prognozama kaže i da čak 85 posto kamiona koji koriste prijelaze glavnih kanala "možda nisu spremni" za francuske običaje, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok prometa.

Vlada također vjeruje da će tvrda granica između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike biti vjerojatna, jer će se trenutni planovi za izbjegavanje široko rasprostranjenih provjera pokazati neodrživima, navodi Times, komentirajući i da taj 'osjetljivi' dokument daje najcjelovitiju procjenu spremnosti Velike Britanije za Brexit bez dogovora.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar LogikaII
LogikaII
10:23 18.08.2019.

Britanci su svoju odluku donijeli... tko nije bio tamo, nije razgovarao s njima, ne razumije, mediji plasiraju jednu stvar... kao došlo je do pogreške u slučaju Brexita, oni to stvarno ne misle, da dođe do ponovljenog ovaj put ne bi prošao i sl... Britanci su napuhani, bahati i ponosni, njima sama pomisao da s Njemačkom i Francuskom moraju imati vanjsku politiku je nešto što ih odavno žulja i smeta, a onda došla neka Litva, slovenija... sami govore, nekad tko je kontrolirao London, kontrolirao je svijet, a sad da to prepuste Briselu.. bio je tu SSSR, gladan osvajanja, to je prošlo... novi vjetrovi... Nove realnosti... oni su kako sam napisao bahati, a imaju povijest, države koja je stvarno kontrolirala cijele kontinete... danas mnogi mladi rođeni u Eu i njenim beneficijama, uzimaju da je to min. da mogu puno više i trebaju puno više... i to je to, neovisno o tom da EU bude puno, puno slabija bez njih, puno, a tako i oni bez EU, kad se odluči rastanak tako treba biti, jer onda nastaju problemi... otiči će sa ili bez dogovora, a samo budučnost će nam kazati koje će biti posljedice za sve u EU...

SK
Stjepan_Koprivnjak
16:04 18.08.2019.

Nista od toga. Samo strase gradjane. Zemlja ima 65 miliona stanovnika i izuzetno je vazno trziste za njemacku. Pogotovo za njezinu automobilsku industriju. Dakle tvrda granica otpada

DU
Deleted user
13:29 18.08.2019.

Možda Trump umjesto Grendlanda kupi Razjedinjeno Kraljevstvo? Vjerojatno bi prošao bolje, možda i jeftinije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije