Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Patria

'Procesuirajte sve koji su sudjelovali u nezakonitoj kupnji oklopnjaka'

Patria oklopnjak AMV
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
17.02.2015.
u 10:59

– U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti gdje je taj novac doista završio – rekla je predsjednica TIH-a Davorka Budimir

Transparency International Hrvatska traži da hrvatske institucije istraže i procesuiraju "sve one koji su na bilo koji način sudjelovali u nezakonitoj kupnji oklopnih vozila tvrtke Patria".

U priopćenju ističu da je dvojici menadžera Patrije dokazano da su dali 1,5 milijuna eura mita za nezakonitu prodaju oklopnjaka te da su kažnjeni, dok Patria mora platiti kaznu od 297 tisuća eura. – Riječ je o vrlo ozbiljnim optužbama koje duboko kompromitiraju ne samo Hrvatsku već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima – kazala je predsjednica TIH-a Davorka Budimir i dodala da nikada nije kasno za istraživanje tako teških malverzacija.

"Treba istražiti gdje je taj novac doista završio"

– U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti gdje je taj novac doista završio. Ako nije u Hrvatskoj, trebamo ga pronaći – dodaje Budimir. Smatra kako cijeli slučaj zaslužuje još ozbiljniji pristup jer su se u istrazi spominjali "istaknuti pojedinci koji su u to vrijeme obnašali visoke pozicije u tijelima vlasti". – Svakome od njih trebalo bi biti u interesu da se doista pokaže da taj novac nisu nezakonito prisvojili – rekla je Budimir i dodala da nijedan građanin ne smije biti iznad zakona.

– Tijela koja se bave sankcioniranjem neprihvatljivog ponašanja, prije svega DORH i USKOK, moraju svoj posao obavljati profesionalno bez obzira na to o kojim je pojedincima riječ – istaknula je Budimir, stoji u priopćenju TIH-a.

Finski istražitelji nisu se bavili ljudima iz Hrvatske

Finski državi odvjetnik Jukka Rappe jučer je za Večernji list kazao da je na sudu dokazano da je milijun i pol eura mita bilo namijenjeno direktoru tvrtke Đuro Đaković Bartolu Jerkoviću. – Finski je dvojac mito dao austrijskom posredniku Wolfgangu Riedlu, a ovaj ga je predao drugom posredniku, Walteru Wolfu, koji je zadržao dio novca – kazao je Rappe te dodao da tok novca nisu mogli pratiti dalje od Wolfa i da nemaju dokaze da je Jerković primio mito.

U spisu su se spominjala i druga imena s hrvatske strane, poput Stjepana Mesića i Franje Gregurića, ali Rappe napominje da oni nisu optuženi i da se njima finski istražitelji nisu bavili. Transparency International traži da nakon presude finskim menadžerima sada reagiraju hrvatske institucije i istraže je li novac za mito završio u Hrvatskoj.

>>Dvojica menadžera finske Patrije osuđeni zbog mita za Hrvatsku

Komentara 67

AJ
ajmo
11:13 17.02.2015.

Dobro ljudi moji jel ko pitao Mesiča koji je to prijatelj platio 2 miliona kuna stan? I mogu samo reči još nešto za razliku od onog Jutarnjeg ovaj Većernji je sto puta bolji i ima više Demokracije nego u svimim Jutarnjim zajedno.

JO
josipmacek
11:07 17.02.2015.

gospođo- mesić jer već u rusiji- traži azil vlada za njega jamči poveo je čelnog čovijeka h.g. k. i ministra gospodsarstva-

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
11:20 17.02.2015.

izgleda ostaje u Rusiji kao i antifašista Kadijević .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije