Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stara jezgra Zadra kao grad duhova

Pročelnik Tomislav Korona: U koroni Zadrani vratili 13 poslovnih prostora

U centru Zadra sve veći broj zatvorenih poslovnih prostora
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/9
11.11.2020.
u 08:33

Gradonačelnik Dukić: Poslije korone opet će se izlozi zašareniti, kafići će raditi dulje, dostavna vozila će plaćati kazne...

Pusta je Kalelarga. Godinama se stari dio Zadra praznio pretvaranjem stanova u apartmane, a nedavnim odlaskom policije s Poluotoka, a uskoro i HZZO-a, ostat će tek gradska uprava, dio suda... Ništa bolje nije ni s poslovnim prostorima koji zjape prazni ili su prekriveni bijelim papirom preko izloga s natpisom “preuređuje se”. 

Kafića je sve manje, restorana također, naravno zbog korone. Jer nestalo je i  turista i sada Zadar, pogotovo poslijepodne, izgleda sablasno. O praznoj Kalelargi i posljedicama epidemije korone postavili smo pitanja gradonačelniku Branku Dukiću, ali i Koroni – Tomislavu Koroni. Tomislav Korona, pročelnik upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra, iznio nam je podatak da je od početka godine 13 zakupitelja gradske poslovne prostore vratilo gradu, a upitan hoće li barem biti adventa, Korona je bio optimističan i odgovorio je da će odluke donijeti ovisno o razvoju epidemiološke situacije te mjerama i uputstvima županijskog Stožera civilne zaštite.

Video: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

Nadamo se da će se situacija s razmjerom epidemije ipak poboljšati te da ćemo uspjeti organizirati adventska zbivanja barem u reduciranom obliku – istaknuo je Tomislav Korona. Koronu (epidemiju) kao veliki problem grada ističe u svojim odgovorima i zadarski gradonačelnik Branko Dukić. – U ovom epidemiološkom trenutku u kojemu je preporuka izbjegavati zatvorene prostore, kontakte s više osoba, realnost su prazni uslužni objekti. S obzirom na zastupljenost poslovnih prostora, jasno je kako su posljedice najvidljivije tamo gdje je najviše uslužnih objekata, a to je centar grada ili, kako ga zovemo – Grad – istaknuo je gradonačelnik Dukić ističući među ostalim višemilijunsku vrijednost dosadašnjih mjera potpore gospodarstvenicima.

Ističe da je u posljednjem paketu mjera pomoći svim zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji obavljaju svoju djelatnost tijekom cijele godine umanjen iznos zakupnine za 50% za razdoblje od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. godine, onim zakupnicima koji svoju djelatnost obavljaju periodički umanjen je iznos zakupnine za 25%, dok su zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra koji se bave tradicijskim i umjetničkim obrtima te putničke agencije koje imaju sklopljen ugovor o zakupu poslovnog prostora oslobođeni plaćanja zakupnine. Dukić se ne slaže se s tvrdnjama da će stara jezgra ostati potpuno prazna.

– Grad je bio i Grad će biti. I nije umro niti će umrijeti, kako se to govori danas, baš kao i prije desetak godina u vrijeme gospodarske recesije. Nisu umrla ni središta ostalih hrvatskih i europskih gradova koji poput našeg prolaze kroz različite krize, ovaj put uvjetovane pandemijom. A u Zadru, nakon 25 godina neprekinutog procesa policentričnog razvoja, razvijaju se i ostale četvrti. Ti „kvartovi“ postali su sadržajniji, praktičniji i ugodniji za život. Samim tim, mijenjaju se i navike stanovnika.

Grad ili Poluotok, svejedno, u tom je razdoblju postao potpuno drukčije središte – turističko... Do pojave koronavirusa imali smo problem pritiska na Grad i njegove prostorne limite, ne samo one javne nego i poslovne. Apartmani, gužve u ugostiteljskim i trgovačkim objektima postali su teret samim stanarima i naša su nastojanja „oživljavanja“ Poluotoka išla prema pronalaženju suživota turizma s njegovim stanarima. I mislim kako s tim nastojanjima treba nastaviti jer i ova će kriza, baš kao i recesija prije 10 – 12 godina, proći. Izlozi će se zašareniti, lokali tražiti produljeno radno vrijeme, dostavna vozila plaćati kazne... – ističe Dukić i na upit kako komentira zaključak da sve manje Zadrana ide prema Poluotoku zbog naplate parkinga, među ostalim navodi da je naplata parkinga jedini način uvođenja reda u promet u mirovanju. – Kod parkinga postoje potpuno suprotni prijedlozi koji idu k drastičnom poskupljenju, a sve u cilju destimuliranja dolaska vozilom u središte Grada. Mi ćemo taj problem trajno riješiti izgradnjom javne garaže – zaključio je, među ostalim, Dukić.

Komentara 3

SI
sisavac
12:32 11.11.2020.

postoji lijek i za ovo, uvesti porez na nekretnine, i vlasnici će odmah pronaći rješenje, objekt staviti u funkciju, ili ga prodati za onolko kolko bude kupac spreman platiti. to nam fali, taj katalizator u upravljanju nekretninama, brza korekcija cijena i reagiranje na tržišna kretanja.

DU
Deleted user
10:28 11.11.2020.

Kao i u Zagrebu sa adventskim kučicama, tako i u Zadru ZNA SE tko su dobitnici tih prostora po izuzetno niskim cijenama!

JO
Jože
10:26 11.11.2020.

Svakome po zasluzi...Klin se klinom izbija (virus protiv virusa zvanog turbokockasti domoljub) Navijam za Coronu !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije