Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od drugog vala

Problemi u najvećem svjetskom gospodarstvu: U tjedan dana još tri milijuna nezaposlenih

Koronavirus u SAD-u
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.05.2020.
u 19:32

U SAD-u gospodarstva, kompanije i tvornice rade znatno ispod kapaciteta

Gotovo tri milijuna Amerikanaca podnijelo je u prošlom tjednu zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlenost, objavila je u četvrtak američka vlada.

U prošlom tjednu 2,98 milijuna građana podnijelo je zahtjeve za isplatom te naknade, pokazuju najnoviji podaci ministarstva rada.

Iako je zahtjeva manje nego u tjednu ranije, kada ih je predano 3,18 milijuna, brojka je i dalje jako velika, konstatira Reuters.

To pokazuje da otkazi zahvaćaju sve više segmenata u gospodarstvu, uključujući administrativne poslove i općenito bolje plaćene poslove koji zahtijevaju veći stupanj obrazovanja i stručnosti.

VIDEO Hrvat u SAD-u: Ivo Škorić ispričao je kakva je tamo situacija za vrijeme pandemije

Broj zahtjeva smanjio se ipak šesti tjedan zaredom, a najvišu razinu dosegnuo je u zadnjem tjednu ožujka kada je podneseno 6,87 milijuna zahtjeva, podsjeća Reuters.

Najnovije brojke podupiru očekivanja ekonomista da će i u svibnju, treći mjesec zaredom, najveće svjetsko gospodarstvo izgubiti ogroman broj radnih mjesta. U travnju američki poslodavci ugasili su ih čak 20,5 milijuna, najviše od Velike gospodarske krize iz 1930-ih godina.

U srijedu je predsjednik američke središnje banke Fed Jerome Powell upozorio na moguće dulje razdoblje slabog gospodarskog rasta i stagnaciju primanja, podsjeća Reuters.

Pored gašenja poslova u industriji i onih koja nisu bila pogođena na početku karantene, ekonomisti povećani broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene pripisuju i rješavanju zaostalih zahtjeva.

Iako se mnogi dijelovi SAD-a polagano otvaraju i tijela lokalne i mjesne uprave predstavljaju planove o pokretanju gospodarstva, kompanije i tvornice rade znatno ispod kapaciteta, a strahuje se i od drugog vala epidemije.

Stoga ekonomisti ne očekuju dramatično poboljšanje situacije na tržištu rada, napominje Reuters.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
08:50 15.05.2020.

po čemu najveće? po dugu, malverzacijama? kakvo je to gospodarstvo da radi dva mjeseca smanjenih aktivnosti otkaz dobije 10% ukupnog stanovništva?! što to oni onda uopće i proizvode fizički, da mogu samo tako 36 mil ljudi otpustiti?! jest da amer lako zaposli, al vidimo i da na prvi znak problema odmah dijeli otkaze, i da se radi toga kod njih ne diže panika. čemu poduzeće opteretiti plaćama za nerad, ako nema potrebe na radnikom? kod nas, u europi, mi ćemo firmi natovariti obvezu financiranja radnika do smrti, bez obzira na stanje na tržištu. dividende nas ne trebaju zanimati, vlasnik firme nije socijalna ustanova, već radi da zaradi, to je smisao kapitalizma, socijala je obveza države da dijeli novac od poreza.

LU
lukathereem
08:32 15.05.2020.

najveće svijetsko gospodarstvo,a stabilno ko hrvatsko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije