Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tunel Supava

Probijen i zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

Pelješki most
Foto: Hrvatske ceste
1/5
06.11.2021.
u 14:26

Pristupne ceste Pelješkom mostu ukupne dužine 30 kilometara, vrlo su zahtjevan projekt kao i sam most i to zbog brojnih objekata i nepristupačnog terena na trasi.

Na pristupnim cestama Pelješkom mostu prekjučer je probijen četvrti, posljednji tunel. Radi se o tunelu Supava dugom 1290 metara, a koji se nalazi na dionici pristupnih cesta koje gradi grčki Avax. Tunel Supava čini jedan od najzahtjevnijih dijelova cjelokupnog projekta Cestovnog povezivanja južne Dalmacije i pristupnih cesta Pelješkom mostu s obzirom da je između njega i drugog tunela na toj dionici  - Polakovice, most Ston dug 485 metara, odnosno iz jednog tunela se izravno ide na most, a zatim s mosta opet se izravno ide u drugi tunel. Tunel Polakovica, dug 1242 metra probijen je u srpnju. U Hrvatskim cestama kažu da je na mostu Ston sve spremno za prihvat i montažu segmenta koji su proizvedeni u Brodosplitu.

Na dionici pristupnih cesta koje gradi austrijski Strabag također su dva tunela -  Debeli Brijeg  dug 2467 metara te tunel Kamenice  dug 499 metara. Debeli Brijeg je probijen krajem prošle godine i to 74 dana prije planiranog roka dok je tunel Kamenice probijen krajem travnja ove godine.

Video: Asfaltiranje Pelješkog mosta

Pristupne ceste Pelješkom mostu ukupne dužine 30 kilometara, vrlo su zahtjevan projekt kao i sam most i to zbog brojnih objekata i nepristupačnog terena na trasi. Ugovor za izgradnju stonske obilaznice, poddionice: Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, sklopljen je 9. listopada 2019., a izvođač radova Avax uveden je u posao 5. prosinca te godine. Na toj dionici jedan od objekata je i vijadukt Prapratno duga 212 metara, a na kojem je završena montaža čelične konstrukcije. Vrijednost posla gradnje te dionice je 511,5 milijuna kuna.  Ugovor za izgradnju dionice Duboka – Sparagovići/Zaradeže, sklopljen je 9. listopada 2019., a radovi su započeli 13. studenog iste godine, kada je izvođač službeno uveden u posao. Strabag je taj posao ugovorio za 478,3 milijuna kuna. Na toj dionici su pored tunela  Debeli Brijeg i Kamenice još su i objekti vijadukt Doli duljine 156 metara te mostovi Dumanja jaruga I duljine 488 metara i Dumanja jaruga II duljine 80 metara.

Komentara 5

DU
Deleted user
14:54 06.11.2021.

Dubrovnik je sve bliži matici.

CI
Cikofeljo
19:55 07.11.2021.

Dok >Drugi rade<, mi "gledamo", i živimo na kredit !? Tako je >tatek domovine Francek< rekao, da je "tuđe" jeftinije, ali ni za to "tuđe" nemamo kod nas gdje zaraditi peneze !?

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
15:02 06.11.2021.

Laž! Ne postoji tunel! Ne postoje pristupne ceste! Ne postoji pelješkj most. Ne postoji KORONA! Kumbaya!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije