Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG Na suđenjima nedostaje još samo Valentin Ćorić

Prlić opet u sudnici, Praljak napao poteze Sefera Halilovića

06.07.2009.
u 23:00

Jadranko Prlić, nakon višemjesečnog izbivanja, danas se vratio u haašku sudnicu kako bi pratio tijek suđenja.

Jači angažman
On je prije nekoliko mjeseci obavijestio sud kako više neće nazočiti ročištima zbog niza nepravilnosti koje se događaju u ovom procesu. Njegovo vraćanje u sudnicu znači i početak aktivnije obrane u procesu “haaškoj šestorki” te njegov ponovni angažman u samom procesu.

General Slobodan Praljak danas je nastavio svoje svjedočenje, a govorilo se uglavnom o zbivanjima u Mostaru tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba. Praljak je rekao kako je Armije BiH u početku sukoba imala razrađene planove za napad na HVO, dok Hrvati nisu imali nikakav plan, pa čak ni za obranu od donedavnih saveznika. - Ako smo se zajedno borili protiv srpske okupacije, onda postavljam pitanje kako je moguće da je Armija BiH u Hercegovini prema Srbima imala stražarske pozicije umjesto borbenih crta, a oružje su okrenuli prema Hrvatima?

Sefer Halilović navodi kako je akcije “Neretva ‘93.” jedina prava akcija Armije BiH tijekom rata, ali nije dao odgovor zašto svojih 200.000 vojnika nije okrenuo prema obrani Srebrenice i drugih enklava - rekao je danas Praljak.

Pomoć Hrvatske
General je dodao kako je Hrvatska punila skladišta oružja u Visokom i drugim središtima, a Armija BiH je to oružje koristila protiv HVO-a. - Takav način rada je omogućio Armiji da nekoliko mjeseci vrši jake napada od Bugojna do Hercegovine.

Njihov cilj je bio izaći na more, a onda bi riješili probleme između njih i Srba - mišljenja je Praljak. Naglasio je također kako su bezočne laži da je Armija BiH napadala HVO u protunapadima, jer je Armija uvijek prva napadala Hrvate. U ovom dijelu svjedočenja je spominjano i Žepče za koje je general Praljak rekao kako se grčevito i uz velike žrtve obranilo od Armije BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije