Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaju u Haagu

Prlić i ostali ne mogu privremeno na slobodu da ne pobjegnu

\'(FILES) A file photo taken on April 5, 2004 shows former Bosnian Croat leader Jadranko Prlic speaking at Zagreb airport before leaving for the UN war crimes tribunal in the Hague. Six former Bosnian
Foto: AFP/Pixsell
1/6
12.04.2011.
u 10:00

Od početka procesa Prlić i ostali proveli su u pritvoru punih šest godina i nikada nisu kršili uvjete privremene slobode

Jadranko Prlić i ostali optuženi bosansko-hercegovački Hrvati prije nekoliko su tjedana od Haaškog suda zatražili privremeno puštanje na slobodu.

Kao i svaki put do sada, Tužiteljstvo je uložilo žalbu na ovaj zahtjev, a kao jedan od razloga zbog kojeg bi bh. Hrvati trebali ostati u Haagu do presude navodi se mogućnost bijega. Kako doznajemo, u haaškom Tužiteljstvu smatraju da bi optuženi Hrvati mogli pokušati pobjeći prije izricanja presude.

Treba napomenuti kako bh. Hrvati vrijeme na privremenoj slobodi provode u Hrvatskoj, a ne u BiH, a RH svaki put jamči da će se optuženici sukladno odluci suda vratiti u pritvor. Do sada ni jedna odredba sudskog vijeća u Haagu nije prekršena, a optuženici su svaki put imali izuzetno jako osiguranje i pratnju dok su boravili na slobodi.

Scheveningen je dom
Prema neimenovanome izvoru posve je izvjesno da optuženi bh. Hrvati neće na privremenu slobodu do izricanja presude. Iako odgovori na njihove zahtjeve još nisu poznati, pretpostavlja se da nitko od njih neće biti u isto vrijeme pušten na slobodu te kako neće imati isti broj dan “dopusta”. Prema zadnjim procjenama, presuda u ovom slučaju mogla bi biti izrečena tek za godinu dana.

Suđenje je okončano prije dva mjeseca, a sada je na sucima da pregledaju 10.000 dokaza u ovom predmetu, 53.000 stranica zapisnika sa suđenja i još mnogo toga. – Ovo je najkompleksniji slučaj u povijesti Haaškog suda. Tih 10.000 dokaza nije 10.000 stranica materijala. Neki od tih dokaza imaju i po nekoliko stotina stranica. Sve to treba pročitati. Također, u mnogo jednostavnijim procesima presude su bile napisane na 700 stranica. Možemo samo zamisliti koliko će tisuća stranica presude biti u ovom predmetu u kojem je čak šest optuženih.

U zatvoru pet godina
– Samo pisanje presude trajat će mjesecima – rekao nam je jedan od naših sugovornika.

Zbog svega navedenog optuženi bh. Hrvati bit će u haaškom pritvoru barem još godinu dana. Oni su tamo već pet godina. Toliko su trajali proces i izvođenje dokaza.

Optužnica je podignuta prije sedam godina. Tužiteljstvo je za optuženu šestoricu bivših dužnosnika Herceg-Bosne zatražilo 240 godina zatvora, a obrana je predložila oslobađanje.

Komentara 11

OB
-obrisani-
10:03 12.04.2011.

kako to ...Sud u Hagu....zna.????......Valjda im je rekla....Vesna Pusić.????. .. ..ha ha ha ha ha ha......inaće su oni debili....pa to nebi znali.......moš mislit,....

BO
bomba
10:27 12.04.2011.

A gdje bi to oni mogli pobjeći? U Srbiju pa da ih Srbi kriju kao Mladića. Nemaju oni kamo pobjeći već sud demonstrira silu.

Avatar __MAX__
__MAX__
14:57 12.04.2011.

Jadranko Prlic...prije odlaska u Hag je tezio oko 300 mil. EUR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije