Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Privlače investicije i stvaraju perspektive za rast i razvoj

Općina Rugvica
14.06.2021.
u 10:13

Na samim rubovima glavnog grada, poznata po IKEA-i i Designer Outlet Centru razvija se općina koja stvara nove prilike za investicije. Iza velikih trgovačkih centara širi se Općina Rugvica u koju se doseljava sve više ljudi.

Neposredna blizina Zagreba Rugvici sigurno daje prednost, no konstantni trud, zalaganje i rad stvaraju je općinom, kako u njoj znaju reći – po mjeri svih njezinih stanovnika. Osim što metropolu šire na istok i privlače investitore, prvenstveno rade na budućnosti. „Kad kažemo budućnosti, a da ne govorimo od poslu, mislimo na djecu, mlade, obitelji. Oni su na prvom mjestu“, kaže Ivica Radanović, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Rugvica. Poučeni dobrim primjerima drugih gradova u Hrvatskoj, ukidanje prireza jedna je u nizu demografskih mjera kojom se želi mladim obiteljima s djecom i drugim mještanima osigurati što bolja budućnost kako bi ostali živjeti i raditi u Rugvici.

No mladim obiteljima privlačne su još neke pogodnosti. Povećane su naknade za novorođenu djecu, EU projektom vrijednim 1,2 mil.kn sa pola milijuna kuna bespovratnih sredstava, društveni dom je prenamijenjen u vrtić, a još jedan novi vrijedan 12 mil. kn i s 7,4 milijuna kn sufinanciran EU sredstvima uskoro će biti gotov u Jalševcu Nartskom, a sa 2,5 milijuna kuna svake godine sufinanciraju programe dječjih vrtića.  U suradnji sa Osnovnom školom Rugvica, a prethodnih godina i Zagrebačkom županijom za sve osnovnoškolce osigurani su besplatni udžbenici i dopunska sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi i slično, čime su osigurani jednaki uvjeti školovanja za svu djecu. Sufinancira se i logopedski tretman djece predškolskog i školskog uzrasta iznosom od 45 kn po satu logopedske terapije, dva puta tjedno. Od jeseni ove godine imaju i novost. „Roditelji djece predškolske i školske dobi od 2. godine života do 18. godine života i mlađi punoljetnici do kraja 18. godine, moći će podnijeti zahtjev za dodjelu novčane pomoći za poboljšanje kvalitete života djece predškolske i školske dobi, koja će iznositi 300,00 kuna godišnje. Ovo nije velik iznos, no sigurno će pomoći svakom roditelju u pripremi za ovu školsku godinu“, kaže Radanović. Uz besplatan prijevoz za školarce i studenti, ovi stariji – redovni i izvanredni  dobivaju i naknadnu od 1.400 kn.

Program društveno poticane stanogradnje  započeo je postupkom iskaza interesa za kupnjom budućih POS-ovih stanova u Jalševcu Nartskom koji će se nalaziti odmah pored novosagrađenog dječjeg vrtića i, nadaju se, nove manje zdravstvene ustanove na prostoru današnje derutne stare škole, za koju postoje gotovi projekti. Mladim obiteljima do 35 godina omogućuje se i umanjenje komunalnog doprinosa za gradnju obiteljske kuće u iznosu od 75%. Ne zanemaruju niti sport, jer su po njemu poznati - street workout park i nogometno igralište u Čistoj Mlaci, sportsko igralište Ježevo izgrađeno preko LAG-a Prigorje , igralište u Svibju i nove svlačionice u Rugvici zaokružiti će novim projektom izgradnje sportskog centra za koji su već kupili zemljište.

„Mjera je stvarno mnogo, a zadovoljni smo i količinom provedenih EU projekata, te pripremljenih novih za koje čekamo raspisivanje novih natječaja“, najavljuje Radanović.  

Općina konstantno ulaže, razvija i nudi raspoloživa zemljišta zainteresiranim investitorima iz svih krajeva RH, ali i izvan njenih granica. Samo u ovoj su godini izgradili 4,5 km nogostupa ukupne vrijednosti oko 5,9 milijuna kn, a trenutno se gradi i sekundarna kanalizacijska mreža dužine 51,7km. Najbolji primjer je izgradnja prometnica s kompletnom infrastrukturom u Poduzetničkoj zoni Rugvica-sjever gdje je i najveći interes zainteresiranih kupaca općinskih zemljišta. „U poduzetničku zonu Rugvica-sjever došli su mnogobrojni investitori, a uskoro se očekuje potpisivanje kupoprodajnih ugovora za ukupno 13.000 m2 sa još tri investitora koji su već dostavili obvezujuće ponude“, naglašava Radanović.  Nakon gotovo trogodišnjeg rada na ispunjavanju svih kriterija Vlada je početkom lipnja ove godine darovala Općini dodatnih 347.000 m2 u Poduzetničkoj zoni. Uz dolazak novih investitora, otvorit će se i nova radna mjesta, a kako bi cijela priča bila zaokružena radi se na dvije prometnica s popratnom komunalnom, telekomunikacijskom i zelenom infrastrukturom vrijedne 15,6 milijuna kn od čega su 9,4 mil bespovratna EU sredstva. Prihod poduzetnika sa sjedištem na području Općine Rugvica za 2019. godinu iznosio je 2,3 milijarde kn te je drugi najveći od 428 općina u RH, te veći od 80% svih gradova RH. To je činjenica koja o uspjehu i opravdanosti konstantnih ulaganja, govori sama za sebe.

A kako bi se zona širila, ali i mladima dalo poticaja za buduće poslovne ideje, predviđena je izgradnja poduzetničkog inkubatora. „Uz već spomenute brojne stvari koje radimo kako bi zadržali i privukli mlade u našu općinu, želimo da dolaze i ostaju kako bi ostvarili i svoje početne poduzetničke korake. Želimo da od samog početka rastu i razvijaju se sa nama. Projekt vrijedan 20 milijuna kuna prijavit ćemo kroz europski Operativni program konkurentnosti i kohezije preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.“

Uz izdvajanja – potpore za poljoprivrednike i okupljanja proizvođača na jedinstvenoj web platformi za prodaju njihovih proizvoda, još jedan od budućih projekata je i novi višenamjenski centar -  za poljoprivrednike i OPG-ovce, tržnica i kulturni centar s multifunkcionalnom dvoranom. „Novi centar trebao bi se nalaziti u blizini općinske zgrade na sadašnjem igralištu NK Rugvica-Sava 1976. Projekt je trenutno u fazi izrade te bi se također trebao prijaviti na natječaj 7.4.1 – natječaj za poboljšanje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.“ Tako bi uz novo mjesto za nabavu lokalnih domaćih proizvoda te edukaciju i centralno mjesto za informiranje poljoprivrednika, Rugvica u budućnosti dobila i kazalište, kino dvoranu, knjižnicu i brojne druge društvene sadržaje. 

Sve navedeno samo je mali dio svega što se radi. Ponekad izgleda kao da radovi ne staju, no sve se provodi s ciljem stvaranja okruženja za ugodan život i rad. Od investicija i poduzetništva do razvoja  mladih nada i vesele dječje cike, Rugvica gradi i provodi opsežan plan koji će zaokružiti cjelinu ukupnog razvoja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije