Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKA KRIZA utječe na EBRD i kreditiranje projekata u BiH

Privatnici ostaju bez jeftinih kredita iz Europske banke

Vrijeme jeftinih kredita je prošlost, a privatni sektor osjetit će posljedice
Foto: Arhiva VL
29.10.2008.
u 23:00

Vrijeme jeftinih kredita, ako ih je u BiH ikada i bilo, definitivno pripada prošlosti, a privatni sektor, poručuju iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), osjetit će utjecaji globalne financijske krize, koja već danima trese svijet. Kolika će poskupljenje kredita u konačnici biti pitanje je na koje odgovor trenutačno nisu mogli dati ni čelni ljudi EBRD-ova ureda u BiH.

Financijska kriza
– U privatnom sektoru više će se osjetiti utjecaji globalne financijske krize, cijena kredita na tržištu, pa tako i EBRD kredita, sigurno će rasti. No, u ovom trenutku teško je dati bilo kakve preciznije prognoze kako će se razvijati kriza, ili kako će to utjecati na cijenu kapitala globalno – poručili su nam u srijedu iz EBRD-ova ureda u Sarajevu.

Projekti financiranja
Komentirajući pojedine medijske napise u kojima je najavljivan njihov manji kreditni angažman u kreditiranju projekata u javnom sektoru, kao što je primjerice gradnja autoceste na međunarodnom prometnom koridoru 5C, iz EBRD-a tvrde kako u tome dijelu neće doći do poskupljenja kredita, ali ni do smanjenja njihova iznosa.– Što se tiče ulaganja u projekte u javnom sektoru, EBRD krediti neće biti skuplji, jer radi se o fiksnim maržama za projekte s državnim jamstvom (Euribor plus jedan posto).

Obujam EBRD ulaganja u javni sektor će, kao i do sada, ovisiti samo o kvaliteti projekata koji će biti ponuđeni za financiranje – zaključuju iz EBRD-ova ureda za BiH. Na veličinu kreditnih sredstava koje će EBRD ubuduće davati BiH velik utjecaj imaju dolazeći politički izazovi kao što je ustavna reforma, bez koje će biti teško postići implementaciju programa sveobuhvatne reforme i približavanje EU.

Reforma, stoji u izvješću EBRD-a za 2008., daytonskog ustavnog uređenja ne može se nametnuti izvana, nego će također morati biti rezultat konsenzusa među glavnim političkim sudionicima u BiH. Taj postupak bit će vrlo osjetljiv i može potrajati prilično dugo.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije