Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šerifi u Međimurju

Privatni zaštitari zamjena za policajce?

zaštitar
Foto: ESA
1/3
08.12.2015.
u 15:45

U čakovečkoj tvrtki Europska sigurnosna agencija svoju ponudu uspoređuju s projektom Policajac u zajednici. Svjesni su otpora

Hoće li Međimurci uskoro dobiti privatne zaštitare koji će se brinuti o njihovoj osobnoj zaštiti i zaštiti imovine? Četrdesetak zaštitara u odorama, po potrebi naoružanih, obilazili bi područja koja bi se odredila kao štićeni teritoriji. To bi, na primjer, mogla biti sela s najvišom stopom kriminaliteta i gradske ulice u kojima je zabilježen veći broj provala i krađa, razbojničkih napada i narušavanja javnog reda.

24 sata, 41 zaštitar, 365 dana

Projekt “Sigurnost osoba i imovine u Međimurskoj županiji” koji predviđa privatne zaštitare osmislila je tvrtka Europska sigurnosna agencija (ESA) iz Čakovca, koja ga je predstavila gradonačelnicima i načelnicima.

– Cilj je smanjiti broj kriminalnih radnji. Možemo reći da je sličan projekt bio “Policajac u zajednici” koji je zamro, nakon čega je zabilježen porast kriminalnih radnji na području Međimurske županije. Poanta je redukcija troškova nadležnih organa. Mi smo jeftinija verzija, a učinkovitost bi bila na istoj razini – kaže Zoran Topolnjak, direktor tjelesne zaštite u ESA-i, tvrtki registriranoj za zaštitarske i detektivske djelatnosti. Topolnjak se nada da će dobiti podršku županije, gradova i općine koji bi se uključili u financiranje.

– Naš 41 zaštitar obilazio bi naselja 24 sata dnevno 365 dana u godini. I sama naša nazočnost na terenu utjecala bi na sigurnosnu situaciju – ističe. A hoće li ti zaštitari biti naoružani?, pitamo.

– Prema potrebi. Nije to primarni cilj, nama je cilj prevencija, a ne da ulazimo u sukobe – napominje Topolnjak. Tvrtka uz “klasične” zaštitare na svojoj internetskoj stranici reklamira i interventne, u punoj opremi nalik onoj kakvu ima MUP, te specijalce za posebne namjene. Takva vrsta privatne zaštite novost je u Hrvatskoj pa u ESA-i, koju vodi Dario Vucković, ističu da dugoročni uspjeh ovisi o spremnosti lokalnih vlasti da im pruže podršku. Uz ostalo, i financijsku.

Surađivali bi s policijom

– Uvođenje privatne zaštite predstavlja zaista radikalnu promjenu, pa je nužno očekivati i suprotstavljanje tom modelu – ističe Topolonjak.

A da ponuđena privatna zaštita u Međimurju neće samo tako lako proći, govore prve reakcije općinskih načelnika.

– Nije nam baš posve jasno kako bi to funkcioniralo. Mi u Nedelišću imamo odličnu suradnju s policijom, kojom smo zadovoljni, i ne vidim razloga zašto bismo nešto dodatno plaćali. Policija po potrebi organizira ophodnje po naseljima i dolazi na poziv. Ne znam trebaju li nam i šerifi poput onih u Americi. Mnogo je tu još nejasnoća, a i u policiji se čude – kaže načelnik Nedelišća Darko Dania.

U ESA-a kažu da će surađivati i s policijom. U Policijskoj upravi međimurskoj zasad ne žele komentirati projekt jer ga nisu pročitali. Neslužbeno doznajemo da su i neke druge zaštitarske tvrtke, s dužim stažem na tržištu i s više zaposlenih, zainteresirane za taj posao.

>> Mještani napali i ozlijedili trojicu policajaca

Komentara 14

DU
Deleted user
16:29 08.12.2015.

Ako ovo profunkcionira gdje će ordinirati međimurski cigani.

Avatar Bekrija
Bekrija
18:10 08.12.2015.

Samo Rome konrrolirat i sve bu oke!

CH
chemica
16:30 08.12.2015.

Dobra šala. Naoružani zaštitari će pomoći u socijalizaciji Roma koji prema policijskoj statistici počine više od 50% krivičnih djela u Međimurskoj županiji. Netko zločest bi mogao pomisliti da se zbog njih i pokušava uvesti ovakva zaštitarska služba jer je policija očigledno nesposobna zaštititi građane i njihovu imovinu. Nanjušile zaštitarske službe lovu, ali što im vrijedi kada Međimurje nema para za to. Jedan od najsiromašnijih krajeva će imati vlastite zaštitare, kao kvartovi bijelih bogataša u Americi?! Čuvaj sirotinju od još veće sirotinje. Svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije