Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisni savjeti

Važne upute za učenike koji prve razrede upisuju u privatnim i državnim srednjim školama

Foto: Thinkstock
14.06.2017.
u 16:36

Svaki učenik ima svoj talent i svoje interese – katkad drukčije od svojih vršnjaka. Baš oni važni su pri odabiru škole

Učenici, ne bojte se izazova! Srednja škola samo je jedna od stepenica na vašem putu. Zato, hrabro naprijed!

#1 - U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidat može prijaviti najviše šest odabira programa obrazovanja. Programe obrazovanja, odnosno srednje škole koje ih izvode, moguće je pretraživati prema zadanim kriterijima pretrage. Moguće je prilagoditi pretragu s obzirom na županiju, naziv škole, vrstu škole (javne ili privatne), naziv programa obrazovanja i slično.

#2 - Listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.

#3 - Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više nisu moguće.

#4 - Prilikom prijave pojedinoga programa, obrazovanja potrebno je odabrati prvi i drugi strani jezik i izborne predmete između ponuđenih stranih jezika i izbornih predmeta koji se u srednjoj školi predaju.

#5- Ogledne ljestvice poretka odraz su trenutačnoga bodovnoga stanja izračunatoga na temelju podataka koji su trenutačno u sustavu. To znači da su podložne promjenama zbog ispravka netočno unesenih ocjena u sustav, rješavanja prigovora...Ljestvice poretka obnavljaju se svakih sat vremena pa je posljedicu promjene podataka ili redoslijeda na listi prioriteta moguće vidjeti za najviše sat vremena, ovisno o trenutku promjene.

#6- Ako kandidat uoči bilo kakvu nepravilnost, potrebno je odmah učiniti sljedeće: • za netočno ili nepotpuno unesene ocjene ili osobne podatke, kandidat odmah treba obavijestiti razrednika u svojoj školi
• u slučaju nepravilnosti u ocjenjivanju ispita sposobnosti i darovitosti potrebno je žurno kontaktirati srednju školu koja je ispit provela 
• ako se na gore navedeni način ne isprave ili ne upotpune podaci, kandidati imaju mogućnost podnošenja prigovora i obrascem za prigovor koji će biti dostupan na mrežnoj stranici: www.upisi.hr. Na ovaj način prigovor se podnosi tek ako drugačije nije bilo moguće razriješiti nepravilnost.

#7 - Trenutkom objave konačnih ljestvica poretka, kandidati stječu pravo upisa u program obrazovanja najvišega prioriteta u kojemu se nalaze u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju. Kandidat svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici dostupnoj na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr), koju je dužan dostaviti u srednju školu u kojoj je ostvario pravo upisa.

#8 - Kandidati koji u srednju školu ne dostave upisnicu te, ako je to potrebno, potvrdu liječnika školske medicine ili svjedodžbu medicine rada, odnosno potvrdu obiteljskog liječnika,gube pravo na upis i upućuju se na sljedeći upisni rok.

#9 - 26. 6. 2017. datum je početka  prijave obrazovnih programa

#10-  U drugome, odnosno jesenskome upisnom roku moguće je prijaviti samo programe obrazovanja za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena.

Komentara 1

BF
bf2
12:45 03.09.2017.

doša je elitizam i na naša vrata,rade se pomalo tvornice za one jednakije od drugih,sada već od osnvovne škole,gdje će malim snobovima odmalena puniti glavu kako su bolji od ostalih. ali oni to nisu-samo imaju bogate roditelje,a u tim školama neće naučiti ništa što ne bi naučili i u državnim,ali će zato dobiti "preporuke" i osnažiti svoja poznanstva,dakle ići će preko "štele" jer ipak su oni iz privatnih škola,sigurno su krema...pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije