Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKOK ZA 170 MILIJUNA EURA

Građani na radu u inozemstvu nazad u Hrvatsku poslali 1,91 milijardi eura!

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
12.11.2020.
u 20:00

Rumunjska i Srbija rekorderi su po primljenim doznakama s više od 3,5 milijardi eura.

U godinu dana iznos privatnih doznaka pristiglih u Hrvatsku povećao se za 170 milijuna eura! Lani je ukupan priljev sredstava na privatne račune građana bio 1,91 milijardi eura – 952 milijuna eura stiglo je iz neke od država članica EU, a 961 milijuna eura izvan EU!

 

Rumunjska i Srbija su rekorderi po primljenim doznakama s po više od 3,5 milijarde eura doznaka, tri milijarde eura sjelo je na privatne račune u Poljsku, a Hrvatska je s lanjskim povećanjem gotovo sustigla Italiju. Prema Bosni i Hercegovini slilo se 1,5 milijardi eura, a od europskih zemalja još jedino Litva i Bugarska imaju više od jedne milijarde eura privatnih doznaka.

Kad se od priljeva oduzmu privatne doznake koje su isplaćene iz Hrvatske prema drugim zemljama, a lani su one bile 433 milijuna eura, Hrvatska se našla na četvrtom mjestu među 11 članica EU primateljica s plusom od 1,48 milijardi eura. Ispred nas su Rumunjska, Portugal i Poljska, navodi Eurostat koji u podatke uključuje radničke, ali i sve druge doznake na privatne račune građana.

 

Bosna i Hercegovina imala je neznatni odljev od 67 milijuna eura, pa je njezin saldo tek nešto niži od hrvatskog i iznosi 1,442 milijarde eura. Slovenija se nalazi među zemljama s većim odljevom doznaka od priljeva za 24 milijuna eura, Srbija je u plusu 3,3 milijarde eura, Kosovo 821 milijun eura, Crna Gora 196 milijuna eura, a Sjeverna Makedonija 178 milijuna eura.  

Ključne riječi

Komentara 7

LU
Ludwik
20:51 12.11.2020.

RH je teško bolesni pacijent kojega na životu održava turizam i dijaspora. Upravo ona dijaspora kojoj vladajuća HDZSDP partija ne omogućuje pravo glasa i upravo ona dijaspora koja ima pravo na manje zastupnika od onih koji su ubijali, silovali i pljačkali po Hrvatskoj, a danas su "svjetonazorski bliski" vladajućoj partiji tj. koalicijski partneri.

NE
nečešrazbojniče
20:49 12.11.2020.

To je sramota a ne za hvalu.

IV
ivanjoksimovic
17:57 13.11.2020.

Tih 3.5 milijardi doznaka u Srbijivecim delom nije od dijaspore vec od freelancera. Ima nas oko 100.000 koji tako radimo za inostrane kompanije i online platforme. IT sektor je odavno vec glavni izvozni segment. Sa procenjenih 2.5 milijardi putem doznaka + oko 1.5 milijardi koje sednu na racune pravnih subjekata, izvoz IT usluga iz Srbije je negde oko 4 milijarde, daleko vise nego bilo koja ino kompanija poput Fiata, kineske zelezare, Michelina i drugih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije