Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen u Francuskoj

Pritvoreni bivši vlasnik TLM-a ispitan u tužiteljstvu, istraga postala pravomoćna

Igor Shamis
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
29.01.2020.
u 15:05

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u travnju 2018. donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana i jednog izraelskog zbog sumnje da su počinili dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Izraelski državljanin je Igor Shamis, a dvojica hrvatskih Marijan Stričević i Živko Lakoš

Protiv Igora Shamisa, bivšeg vlasnika TLM-a koji je prošlog tjedna pritvoren zbog izvlačenja novca iz te tvrtke, u srijedu je ispitan u tužiteljstvu nakon čega je donijeto pravomoćno rješenje o provođenju istrage. Glasnogovornica šibenske policija Marica Kosor potvrdila je da je strani državljanin na temelju raspisane tjeralice uhićen u inozemstvu te ga je šibenska policija u subotu 25. siječnja odvela u pritvor, a portal ŠibenikIN doznaje da je uhićen u Francuskoj.

Shamis je u srijedu ispitan u Županijskom državnom odvjetništvo u Šibeniku nakon čega je donijeto pravomoćno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u travnju 2018. donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1968. i 1950.) i izraelskog državljanina (1956.) zbog sumnje da su počinili dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Izraelski državljanin je Igor Shamis, a dvojica hrvatskih Marijan Stričević i Živko Lakoš. Istraga DORH-a je prekinuta u listopadu 2019. zbog nedostupnosti Igora Shamisa državnim vlastima.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Šibeniku od 10. travnja 2019. godine, protiv Igora Shamisa je određen istražni, a po pravomoćnosti rješenja naloženo je izdavanje tjeralice, dok je po obavijesti policije dostavljena dokumentacija potrebna za raspisivanje međunarodne potrage te je protiv njega izdan i europski uhidbeni nalog.

Devet mjeseci nedostupan državnim tijelima

No, Shamis punih devet mjeseci i dalje nije bio dostupan državnim tijelima, a budući da je njegov iskaz bitan s obzirom na obrane Marijana Stričevića i Živka Lakoša, a nisu ispunjeni zakonski uvjeti da bi mu se moglo suditi u odsutnosti, istraga je prekinuta te sada ponovno pokrenuta.

Tužiteljstvo sumnja da su Marijan Stričević kao član uprave (direktor) holdinga koje je imalo 98,98 posto vlasničkog udjela u jednom društvu, drugookrivljenik Igor Shamis kao stvarni vlasnik i član društva-holdinga te trećeokrivljenik Živko Lakoš kao predsjednik uprave holdinga, zajednički i dogovorno, u cilju da na štetu društva-holdinga, izvlačenjem novca pribave sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist, počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, objavilo je tužiteljstvo ne navodeći imena okrivljenika ni naziv tvrtke.

Stričević je u dogovoru sa Shamisom najprije ishodio od bivšeg vlasnika jedne tvrtke da na ime potraživanja koje je to društvo imalo prema društvima ranijeg vlasnika uplati 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti na račun holdinga. Stričević je, iako za to nije imao zakonsku osnovu, od dobivene doznake od 100.000 eura, 27. travnja 2015. naložio isplatu 60.800 kuna na svoj račun otvoren u jednoj banci, prikazujući kao osnovu za plaćanje ugovor o radu koji nije imao s holdingom, nego s trećim društvom te isplatu 4000 eura na osobni račun otvoren u drugoj banci i tako si isplatio više od 91.000 kuna.

Plaćanje putovanja, hotela, restorana...

U travnju 2015. u dogovoru sa Shamisom uplatio je 10.000 eura na njegov račun u stranoj banci neistinito prikazavši da se radi o plaćanju za usluge te je naložio isplatu 142.000 kuna na račun tvrtke iz Zagreba (jedini osnivač i direktor je izraelska državljanka, samo formalno prijavljena u Zagrebu) prikazujući tu isplatu kao "plaćanje računa" za navodno obavljene usluge poslovnog savjetovanja.

Stričević je potom, navodi ŽDO, na teret novčanih sredstava holdinga naložio da mu se plati avionska karta, boravak u hotelima u Šibeniku i Zagrebu, usluge putničkog kluba čime si je pribavio daljnjih 112 tisuća kuna odnosno ukupno 203.250 kuna na štetu društva, a također je na temelju zajedničkog dogovora sa Shamisom naložio plaćanje računa za njega i članove njegove obitelji i pratnje za usluge hotela i restorana pa je drugookrivljeniku pribavljena korist od 178.755 kuna, a njegovoj pratnji od gotovo 47.000 kuna.

Lakoš je, navodno, u srpnju 2015. na Shamisovo traženje naložio da mu se iz sredstava holdinga na račun isplati 5.000 eura u protuvrijednosti od 38.325 kuna pa je holding ukupno oštećen za više od 609.000 kuna.

Tužiteljstvo navodi i da su od 12. ožujka 2015. do 11. rujna 2015., kao odgovorne osobe druge tvrtke, Stričević i Shamis nalagali plaćanja troškova putovanja i smještaja u hotelima na području Šibenika i Zagreba čime su na štetu prvog društva pribavili gotovo 225.000 kuna, navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva iz travnja 2018.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije