Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pritisci EU: Traže manje kapacitete u brodogradnji, i protive se prodaji dionica radnicima

04.11.2008.
u 16:12

U očitovanju o natječajima za privatizaciju brodogradilišta Europska komisija je, piše jedan dnevni list doznajući podatke iz izvora bliskih Vladi, preporučila Hrvatskoj smanjenje kapaciteta u brodogradnji za čak 40 posto, ako želi da planovi privatizacije škverova kao zamjena za planove restrukturiranja budu prihvaćeni u EU.

Isti izvor tvrdi da je EU protiv toga da se 25 posto plus jedna dionica prepusti radnicima, što su socijalni partneri uz Vladu dogovorili za Uljanik, kao uspješan škver koji je proveo restrukturiranje. Uprava Uljanika o ovome još nema službene informacije te to ne kani ni komentirati, no sindikati u Uljaniku već imaju što reći.

Mjere već dogovorene
Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku, kaže da su kompenzacijske mjere već dogovorene na razini sektora. - Plan je bio da promjenom djelatnosti u Brodotrogiru i Kraljevici provedemo kompenzacijske mjere u visini 18 posto na razini struke, a sada mijenjaju ploču, pa će o tome već danas sindikati razgovarati u Trogiru. Govoreći o prepuštanju 25 posto dionica Uljanika radnicima od strane novog vlasnika, podsjećam da to nije model koji je predviđen za Uljanik.

Dogovoreno je da radnici mogu odmah kupovati te dionice, a ne ih otkupljivati od novog vlasnika. To ne umanjuje ovaj problem jer nas tišti i stanje u drugim brodogradilišta. Ne može Uljanik sam vući hrvatsku privredu - kaže Kultača. Misli da privatizacija brodogradilišta u trenutku svjetske financijske krize nije uopće pametna.

- Nema ljudi, kupaca sa zdravim novcem. Ako se proces privatizacije ne okonča pozitivno odnosno prodajom, slijedi stečaj. Dok se financijsko tržište ne oporavi, privatizaciju bi trebalo stopirati, smatra Kutlača. Dodaje da u EU podržavljuje svoje resurse kao bi ih spasili, a Hrvatska pod pristicima ulaska u EU prodaje svoje blago budzašto. Čelnik Sindikata metalaca u Uljaniku Đino Šverko u ovom je pitanju puno žešći.

Nove sankcije
- Mislim da je to još jedan probni balon, ili ako nije, nas sindikalce i upravu Vlada ne uvažava kao partnere. Rečeno nam je da će kompenzacijska kvota biti 18 posto, a ako se ovako nastavi duplati, hoćemo li doći do 80 posto? Bit ćemo jadni kad uđemo u EU. Prema mome mišljenju, EU trenira nad nama nekakvu strogoću, stalno nam uvodi nove kazne, a mi skidamo gaće pred njima. Zašto bi model privatizacije brodogradnje istočne Njemačke bio naš uzor?

Pa mi smo za istočne Nijemce zapad. Neka kopiraju Talijane. Brodogradilište Fincantieri u Monfalconeu u 98-postotnom je vlasništvu države, a nitko ih ne sili na privatizaciju. Malo previše povijamo kralježnicu pred tom Europom. Nadam se da će netko reći NE takvoj privatizaciji, a ako na tome budu inzistirali, mi ćemo se grupirati i obustaviti proizvodnju ako treba - kaže Šverko.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije