Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

U Zagrebu 43 novih slučajeva korone. Kolarić: Naručili smo cjepiva gripa koliko smo mogli

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
27.09.2020.
u 18:10

Najviše slučajeva od početka epidemije u Hrvatskoj zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potom u gradu Zagrebu.

Danas je zabilježeno 190 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1316. Najviše slučajeva od početka epidemije u Hrvatskoj zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potom u gradu Zagrebu. 

Tijek događaja: 

18.10 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je osoba umrla, a devetero je novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Preminula je žena u dobi od 66 godina. 

Među novozaraženima je pet muškaraca i četiri žene. Jedna osoba je asimptomatska, a osam imaju blage simptome virusa SARS-CoV-2. Četvero ih dolazi iz samoizolacije već potvrđeno inficiranih, a za ostale se utvrđuje gdje su se zarazili. 

14.10 - U Međimurskoj županiji novih je osam zaražnih osoba. - S obzirom na to da je osam osoba oporavljeno, i dalje imamo 64 aktivna slučaja pozitivnih na koronavirus. Dosad je ukupno testirano 6625 osoba - kažu u Stožeru. 

Trenutno su čak 732 osobe u samoizolaciji.

13:21: - Stožer Civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije donio je odluku da se od ponedjeljka pa u naredna dva tjedna nastava u srednjim i višim razredima osnovnih škola na području Vinkovaca održava online. Više o tome pročitajte OVDJE

12:27 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. U jednom slučaju radi se o simptomatskom zdravstvenom djelatniku Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Epidemiološka obrada je još u tijeku, a dosad je mjera samoizolacije određena za šest zdravstvenih djelatnika i 14 pacijenata.

Dvije novooboljele osobe su djelatnici tvrtke u kojoj su već prethodno detektirane pozitivne osobe, pa su bile u samoizolaciji, a kod posljednja dva slučaja se radi o osobama srednje životne dobi kod kojih se kao mogući izvor zaraze spominje nedavni boravak u srednjoj Dalmaciji. 

Nitko od njih za sada nije hospitaliziran i liječit će se kod kuće. Aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji je 18, a navedenoj brojci valja pribrojiti još dvije osobe iz druge županije, koje se  tamo liječe. U kućnoj karanteni trenutno se nalazi 150 osoba.

12:08 -  Od ukupno pristiglih 44 nalaza (24 Ogulin) u posljednja 24 sata  pristiglo je 5 pozitivnih nalaza na COVID-19 za područje Karlovačke županije. Oboljela su tri muškarca i dvije žene. Dvije osobe su iz Karlovca, dvije iz Ogulina i jedna iz Duge Rese.

Na bolničkom liječenju se nalazi 14 osoba.  Ukupno je do sada oboljelo 330 osoba.   U samoizolaciji su 487 osobe i nije bilo kršenja.

12:07 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 447 obrađenih testova danas je 21 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 14, Makarske 1, Omiša 1, Sinja 1, Trilja 1, Trogira 1, Visa 1 i  Vrgorca 1 osoba. Od 21 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 19 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1053 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 34 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Preminula osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

11:55 - Na području Zadarske županije četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o tri ženske i jednoj muškoj osobi. Kod novozaraženih, uglavnom se radi o obiteljskim i prijateljskim kontaktima. Dvoje novooboljelih je s područja općine Pakoštane, a po jedna osoba je iz grada Biograda i općine Poličnik.
 
U samoizolaciji su 254 osobe, nadzor je istekao za njih 7407, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 163 uzorka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 18 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, a nitko nije na respiratoru.

10.45 - Zbog epidemije koronavirusa cijepljenje protiv gripe ove će godine u Hrvatskoj započeti ranije, polovicom listopada, ukupno je naručeno 590.000 doza cjepiva, a u pripremi je plan provedbe cijepljenja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. "U siječnju smo naručili 460.000 doza cjepiva, a sada je naručeno dodatnih 130.000 doza. Uskoro bi trebalo stići 560.000 doza, a još 30.000 u prosincu. Toliko se na svjetskom tržištu moglo nabaviti s obzirom na nedostatne količine cjepiva", rekao je Hini epidemiolog Branko Kolarić. Cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada.

- To je više nego prošle godine, kada je putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nabavljeno oko 400.000 doza cjepiva, ističe Kolarić.

Očekuje da bi cjepivo moglo stići u Hrvatsku početkom listopada, a nakon što se distribuira u domove zdravlja i zavode za javno zdravstvo cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada.

To je tri do četiri tjedna ranije nego lani, a građani će se na cijepljenje morati telefonski naručiti kod svog liječnika, kaže Kolarić koji je voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba.

10:36 - Dvije su osobe preminule u KBC Osijek, iz Virovitice i Pitomace

10:26 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 4 nova slučaja zaraze COVIDOM 19.

 Dvije novozaražene osobe su s područja grada Bjelovara i riječ je o zdravstvenim djelatnicima i trenutno se vrši epidemiološka obrada vezana uz kontakte novooboljelih. Druge dvije novozaražene osobe su s područja općine Đulovac, a riječ je o učeniku i zaposleniku Osnovne škole Đulovac te je slijedom toga nadležna epidemiološka služba stavila 2 razreda u samoizolaciju, jedan u Matičnoj školi i jedan u Područnoj školi na području općine Đulovac.

 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutno zaraženo 29 osoba koronavirusom, jer u posljednja 24 sata dvije osobe skinute su s evidencije oboljelih.

10:05 U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata zabilježeno 190 novih slučajeva, te su tri osobe preminule. Pročitajte više OVDJE 

9.54 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata analizirano je ukupno 215 uzoraka, a od toga je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Tri novopozitivne osobe žive na području Općine Čepin, dvije Grada Đakova, a po jedna na području Grada Osijeka i Općine Trnava.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 21 pacijent oboljeli od COVID-19, od kojih su tri na respiratoru. 
Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 131 osobu koje su kontakti novopozitivnih (što je rezultat obrade kontakata za 12 osoba kojima je prethodnog dana utvrđen pozitivan nalaz), pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno 627 osoba. Policija je obavila 21 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje te mjere.

9.50 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nema novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Trenutno je 11 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 79 osoba.

Koronavirus u Hrvatskoj
1/10

9.48 -  Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđene 43 novozaražene osobe koronavirusom, među kojima su i jedna zaposlenica doma za starije, dva učenika srednjih škola i jedan učitelj osnovne škole, izvijestio je u nedjelju zagrebački Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 605 testiranja na koronavirus, a mjera samoizolacije određena je za 151 osobu. Među novooboljelima, 12 ih ima negativnu epidemiološku anamnezu, 25 osoba su kontakti prethodno oboljelih, jedna je osoba došla iz BiH, četiri su povratnici s godišnjeg odmora, a kod jedne je osobe moguća izloženost prilikom izlaska.

Na koronavirus je pozitivna jedna zaposlenica doma za starije i nemoćne osobe. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa i kod dva učenika srednjih škola i jednog učitelja osnovne škole te je mjera samoizolacije određena za 39 učenika srednjih škola. Trenutno je u Zagrebu 325 aktivnih slučajeva, a 1763 osobe se nalaze u samoizolaciji.

9:47 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 116 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 105 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 810 osoba, a ukupno je testirano 8821 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 128 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

9:28 - U Primorsko-goranskoj županiji danas je 19 novozaraženih osoba. Samo je jedna od njih iz doma za starije u Delnicama, pa je u toj ustanovi ukupno 66 zaraženih.

9:27 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je  19  novih pozitivnih osoba na COVID-19  (17 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Ostrova i 1 iz Cerića). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 805,  od kojih je  709 osoba  izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji  8 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. 

U protekla 24 sata testirano je 169 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 11238. U samoizolaciji na području županije je 457 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 6 radnika iz sustava zdravstva (2 medicinske sestre/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 13  radnika (1 liječnik, 7 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

8:32 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 228 uzoraka briseva (174 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni. Trenutno je 6 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 77 osoba.

8:15 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.
 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
15:33 27.09.2020.

U grozno: 0,0043% pozitivnig - ne i bolesnih!!! Još malo i Zagreb bu vumrl...

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:42 27.09.2020.

Stranački stožer krsti jariće ...

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
11:12 27.09.2020.

Trošite pare. Nisu vaše pa možete. Neka, nećete ni vi vječno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije