Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mobitel pod nadzorom

Prisluškivanje predsjednika katalonskog parlamenta: On krivi španjolsku vladu, oni negiraju

FILE PHOTO: Catalan parliament speaker Roger Torrent looks on during a debate in the regional parliament in Barcelona
Foto: ALBERT GEA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
15.07.2020.
u 07:29

Torrent je organizirao izvanrednu konferenciju za medije u Barceloni s koje je poručio kako 'se u Španjolskoj provodi špijuniranje političkih protivnika'

Španjolska vlada je poručila u utorak kako ne zna ništa o navodnom prisluškivanju mobitela predsjednika katalonskog parlamenta Rogera Torrenta, zagovornika nezavisnosti Katalonije, koji je ranije tijekom dana osumnjičio Madrid za hakiranje svog mobitela.

U utorak ujutro su novine El País i The Guardian, pozivajući se na vlastitu istragu, izvijestile kako je Torrentov mobitel bio pod nadzorom specijalnog softwerskog programa kojim su sigurnosne službe mogle čitati njegove poruke te prisluškivati razgovore.

Sofwerski program Pegasus razvila je izraelska kompanija NSO, a mogu ga kupiti samo vlade država i sigurnosne službe u borbi protiv kriminala i terorizma.

"Španjolska vlada nema saznanja da je predsjednik katalonskog parlamenta bio žrtva hakiranja mobitela", rekla je potpredsjednica vlade María Jesús Montero na konferenciji za medije.

"Za praćenje nečijeg mobitela postupak je jasan, ništa se ne može napraviti bez autorizacije suda. To nije na nama, niti znamo išta o navodnom hakiranju mobitela. Može se provesti istraga", dodala je.

Torrentov mobitel bio je napadnut Pegasusom u 2019. godini, izvijestili su mediji pozvavši se na jedno izvješće Citizen Laba, laboratorija zaduženog za analiziranje softwera sa Sveučilišta u Torontu.

Upad u Torrentov mobitel bio je navodno moguć zahvaljujući sigurnosnom propustu aplikacije WhatsApp u razdoblju od travnja do svibnja 2019. godine kada je Pegasus postavljen u najmanje 1.400 mobitela diljem svijeta.

Program je instaliran preko video poziva putem WhatsAppa, a taj poziv je primio i Torrent, smatraju u Citizen Labu, izvijestio je El País. Riječ je o propuštenom pozivu kojim se instalira Pegasus na ciljani mobitel bez potrebe da primatelj poziva odgovori na njega.

“Istragom je utvrđeno da je broj mobitela bio Torrentov“, piše El País.

Citizen Lab je izvijestio kako je Torrentov mobitel jedan od stotinjak na listi iz čitavog svijeta, a riječ je mahom o osobama iz civilnog društva. Od 2016. godine bilo je 130 osoba žrtava softwera kojeg je izradila kompanija NSO, tvrdi u izvješću Citizen Lab.

Među njima je navodno i bivša zastupnica u katalonskom parlamentu Anna Gabriel, također zagovornica odcjepljenja Katalonije od Španjolske, koja je 2018. otišla u Švicarsku odbivši izaći pred istražnog suca u Madridu.

„Ona je primila obavijest od WhatsAppa kako joj je mobitel možda bio hakiran“, rekao je njen odvjetnik Olivier Peter.

U listopadu 2017. godine je katalonska vlada organizirala referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda. U listopadu 2019. godine je zbog toga na sudu u Madridu osuđeno devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne.

Torrent je u utorak organizirao izvanrednu konferenciju za medije u Barceloni s koje je poručio kako „se u Španjolskoj provodi špijuniranje političkih protivnika“. Pozvao je španjolske vlasti na istragu.

Torrent je u svibnju 2019., kada je navodno bio napadnut Pegasusom, sudjelovao u Strasbourgu na sastanku s Dunjom Mijatović zaduženom za ljudska prava u Vijeću Europe.

„Primijetio sam čudne stvari. Brisale su mi se poruke na WhatsAppu i povijest razgovora. Ljudima u mom okruženju to se nije događalo“, rekao je Torrent za El País. Tvrdi da je dobivao i „čudne SMS poruke“ te iza toga vidi „ruku španjolske države“.

Glasnogovornik španjolske sigurnosne službe CNI odgovorio je kako oni „uvijek djeluju u skladu sa sudskim odlukama i poštivajući zakon“. Dodao je kako rad tajne službe nadgleda Vrhovni sud.

Izraelska kompanija NSO, proizvođač softwera, odbila je reći nalazi li se Španjolska među njenim klijentima.

Španjolska novinska agencija EFE izvijestila je kako su izvori iz španjolskog ministarstva unutarnjih poslova rekli kako nemaju nikakve veze s kompanijom NSO, te da niti ministarstvo, niti nacionalna policija niti Civilna garda nisu ugovorile nikakvu uslugu od te izraelske tvrtke.

Pegasus je 2018. bio prisutan u 45 zemalja, tvrdi Citizen Lab i njime su se pratili razgovori aktivista, političara i novinara.

Komentara 1

AN
antiekstremist
07:33 15.07.2020.

Opet Varga ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije