Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA DANAŠNJI DAN

Prisjećamo se: Prije točno 27 godina bila je prva velika razmjena ratnih zarobljenika u Lipovcu

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
22.05.2019.
u 14:02

Govoreći o broju logoraša tijekom Domovinskog rata predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak kazao je kako službeni podaci kažu da je u srbijanskim logorima bilo zatočeno oko 7.800 branitelja i civila od kojih je 300-ak njih ubijeno

Na današnji dan, prije točno 27. godina, dogodila se prva velika razmjena ratnih zarobljenika. Toga dana je u Lipovcu, nedaleko od države granice između Hrvatske i Srbije, po principu „svi za sve“ razmijenjeno 288 hrvatskih branitelja i civila koji su do tada bili zatočeni širom Srbije.

Jedan od onih koji su toga 22. svibnja 1992. godine bili razmijenjeni u Lipovcu je i Dragutin Guzovski, inače predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Vukovarsko-srijemske županije koji je rekao kako je trenutak kada su dotaknuli slobodno hrvatsko tlo bio neizbrisiv i da će on uvijek ostati u njihovim sjećanjima.  

-Nismo mogli vjerovati da smo nakon svih tortura, ispitivanja, zlostavljanja, ponižavanja, psihičkih mučenja, batinanja i vremena provedenih u samicama došli u slobodnu Republiku Hrvatsku, rekao je Guzovski.

Govoreći o broju logoraša tijekom Domovinskog rata predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak kazao je kako službeni podaci kažu da je u srbijanskim logorima bilo zatočeno oko 7.800 branitelja i civila od kojih je 300-ak njih ubijeno.

-Međutim, naši podaci kažu kako je u srbijanskim logorima bilo zatočeno oko 30.000 osoba, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Progovorio je i o logorašima danas pa je rekao kako je unatoč činjenici što je od Domovinskog rata prošlo gotovo tri desetljeća da se niti danas ništa ne poduzima po pitanju brojnih kaznenih prijava koje je HDLSKL podnio protiv nalogodavaca i izvršitelja zastrašivanja, mučenja i ubijanja po logorima.

-HDLSKL je do podnijelo desetak kaznenih prijava s ukupno oko 1.000 imena počinitelja i nalogodavaca zatočenja, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila, a da o tom pitanju mjerodavna hrvatska tijela ništa ne čine. Vrijeme prolazi i sve je manje nekadašnjih logoraša i svjedoka što se sve događalo po logorima, istakao je Rehak.

Komentara 1

DI
Direkt
23:11 22.05.2019.

Razmjena. Znači iz naših koncentracijskih logora razmejnili smo srbe za hrvatee iz srbskih koncentracijskih logora???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije