Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Prisiljeni izdavati samo lijekove s liste HZZO-a

'faksimili privatni recept'
''
Autor
Sonja Hoffman
10.03.2011.
u 12:00

Ovime se želi spriječiti da osobe koje pristanu lijek kupiti o svome trošku poslije traže naplatu od HZZO-a

Liječnici, specijalisti KBC-a Zagreb, ako je suditi prema službenom dopisu koji je ravnateljima svih hrvatskih bolnica uputio HZZO, a oni upozorenje proslijedili predstojnicima klinika, od kraja siječnja, ako ne žele biti kažnjeni na plaći, ne smiju izdavati privatne recepte za lijekove. Jedini način da pacijent dođe do lijeka koji nije na listama HZZO-a ili registriran u Hrvatskoj jest da ga odobri bolničko povjerenstvo iz ionako malih limita bolnice. Večernji list posjeduje dokument kojim ravnateljstvo KBC-a Zagreb djelatnike upozorava na posljedice kršenja ugovora koji je ustanova potpisala s HZZO-om.

Zdravstveni radnici ugovorne ustanove dužni su pridržavati se smjernica s liste lijekova HZZO-a, ne smiju upućivati osiguranu osobu HZZO-a da osobno o svom trošku nabavi lijekove, potrošne ili ugradbene materijale te ortopedska ili druga pomagala, a ne smiju ni izdavati privatne recepte sa zaglavljem KBC-a Zagreb, stoji u dopisu.

Trošak snosi liječnik

Posljedice kršenja ugovora s HZZO-om, stoji dalje u dopisu, snosit će bolnica smanjenjem limita, i to u deseterostrukom iznosu troškova koje je HZZO vratio osiguranoj osobi.

Dođe li do uskrate sredstava od strane HZZO-a bolnici, naknadu prouzročene štete snosit će djelatnik KBC-a koji je postupio suprotno upozorenju, stoji u priopćenju predstojnicima klinika.

Posljedice ovakvog upozorenja najprije su osjetili pacijenti s rijetkim bolestima, a liječnici su se, upozorava Katarina Katavić iz Udruge za rijetke bolesti, našli u situaciji da se boje pacijentu preporučiti ili prepisati lijek koji je učinkovitiji jer ga oboljeli ionako neće moći nabaviti.

- Nabava lijekova, posebno skupih, formalno je moguća, no ponajprije ovisi o tome uklapa li se u limit bolnice. Privatne recepte trebalo bi pod hitno riješiti jer nemogućnost njihova izdavanja ograničava liječnika da preporuči najbolju moguću terapiju pacijentu - naglasio je dr. Davorin Herceg iz KBC-a Zagreb koji se u svojoj praksi susreće s oboljelima od rijetkih tumora.

Problem je, objašnjava predsjednik Hrvatske liječničke komore prim. Hrvoje Minigo, nastao jer su pacijenti, temeljem preporuka specijalista, lijekove kupovali na privatne recepte sa zaglavljem bolnice pa troškove naplaćivali HZZO-u.

– Situacija u kojoj su se sada našli liječnici, posebice jer se u ljekarnama bez recepta ne može dobiti ni voltaren, prilično je nezgodna pa smo u suradnji s Farmaceutskom komorom, a uz suglasnost HZZO-a i Ministarstva zdravstva, pokrenuli izmjenu pravilnika o privatnim receptima – otkriva prim. Minigo.

Izmjene bi trebale omogućiti liječnicima da samo temeljem svoje licencije podižu u ljekarni lijekove ili izdaju privatne recepte, bez zaglavlja bolničkih ustanova. Time bi se, kaže, onemogućilo pacijente koji pristanu lijek kupiti o svom trošku da poslije traže naplatu troškova u HZZO-u.

Moći će kupovati i stranci

– Problema s kupnjom lijekova u nas imaju i stranci, pa bi se izmjenom pravilnika omogućilo da i oni, poput Hrvata, koji neke lijekove jeftinije kupuju u slovenskim ljekarnama, mogu obaviti takvu kupnju u nas – naglasio je dr. Minigo.

Ovakve izmjene pravilnika ne mogu, smatra dr. Minigo, pogodovati malverzacijama na relaciji liječnik – farmaceutska industrija, jer evidencija količine izdanih privatnih recepata može se voditi za svakog liječnika.

– Ministar izmjene pravilnika može provesti sam, pa će zahtjev ovih dana biti poslan u MZSS – poručio je prim. Minigo.

Ključne riječi

Komentara 7

CV
cvijece
22:15 09.07.2011.

Prije godinu dana ili malo više brujalo je u svim medijima dan i noć o ostoporozi sve dok neki lijekovi- otrovi nisu uvršteni na listu HZZO-a,sada se tek tu i tamo javlja poneka stidljiva reklamica.Cilj je postignut.Mravac je shvatio a premnogi ,nažalost,nisu,niti će ikada.

DO
doktorica
12:13 10.03.2011.

blaženi naš HZZO-kako on \"brine\" za pacijente.....

LI
liliZG
14:18 10.03.2011.

Pa situacija je bar jednostavna, svaki liječnik neka na privatni recept stavi svoje zaglavlje i stvar riješena........ ali brzo molim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije