Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna u Ukrajini

'Prisežem da Mađarsku smatram svojom domovinom'

Viktor Orban
Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
05.10.2018.
u 19:35

Procurila snimka na kojoj se vidi kako se pripadnici mađarske manjine u Ukrajini zaklinju na vjernost Mađarskoj

Diplomatski spor između Budimpešte i Kijeva, koji je izbio nakon objavljivanja izvješća u rujnu u kojem je navedeno kako je mađarski konzulat u ukrajinskom gradu Berehoveu izdao mađarske putovnice za oko 100 tisuća Ukrajinaca te nakon skandala izazvanog videosnimkom na kojoj Ukrajinci iz pokrajine s mađarskom manjinom prisežu Mađarskoj, rezultirao je protjerivanjem mađarskog konzula.

Naime, radi se o konzulu u Berehoveu, malom gradu u Zakarpatskoj oblasti na zapadu zemlje, gdje živi oko 100.000 stanovnika mađarskog podrijetla gdje je skrivenom kamerom snimljena videosnimka koja je u javnosti podigla veliku buru.

“Prisežem da Mađarsku smatram domovinom. Bit ću vjeran državljanin Mađarske”, ponavljaju oni na mađarskom i zatim slušaju mađarsku himnu.

“Bolje bi bilo ne objaviti ovo”, naglašava u videu osoba koju ukrajinski mediji predstavljaju kao mađarskog diplomata.

“Na granici jako pazite. Na ukrajinskoj granici pokažite ukrajinsku putovnicu”, dodaje ta osoba.

Objava tog videa dodatno je zategnula godinama loše ukrajinsko-mađarske odnose, pogotovo u zadnje vrijeme nakon sve većeg približavanja Mađarske Rusiji. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkine i mađarski Péter Szijjártó razgovarali su o toj aferi tijekom susreta prošlog tjedna u New Yorku.

U priopćenju ukrajinske diplomacije stoji kako je diplomatska nota, kojom je konzul proglašen nepoželjnom osobom zbog aktivnosti nespojivih s njegovim diplomatskim statusom zbog čega “on mora napustiti ukrajinski teritorij u roku od 72 sata”, predana u četvrtak mađarskom veleposlaniku u Ukrajini.

Kijev, koji zabranjuje dvostruko državljanstvo, ali ga ne kažnjava, optužuje vladu Viktora Orbana da je posljednjih godina izdala oko 100.000 mađarskih putovnica pripadnicima mađarske manjine u Zakarpatiji.

S druge strane, Budimpešta optužuje Kijev da krši prava te dijaspore i prijeti akcijom u sklopu Europske unije i NATO-a, čija je Mađarska članica, kako bi spriječila suradnju s Kijevom. Kao odgovor na protjerivanje mađarskog konzula iz ukrajinskog grada Berehovea, mađarske su vlasti protjerale ukrajinskog konzula u Budimpešti.

Ključne riječi

Komentara 32

DU
Deleted user
21:59 05.10.2018.

Istra, talijanske mirovine i mjenjanje prezimena iz " Ć " u " CH " i već šta sve ne ?

NO
Norway
21:28 05.10.2018.

A koliko su putovnica Bugari dali Makedoncima?

Avatar TheJack
TheJack
19:53 05.10.2018.

Kao i obicno. Za neke vazi, a za neke ne. Naravno da gospodin Orban brine i stiti svoje ljude. E, sad ..... ha,ha,ha ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije