Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika laburista

Prisegnuli novi suci, a Lesar tvrdi: Nije poštovan zakon

suci, kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.02.2011.
u 13:37

Predsjednik DSV-a Ivan Turudić istaknuo je da je korišten tzv. kombinirani sustav jer je zakon to odredio.

Prisega 57 novoimenovanih sudaca Vrhovnog suda RH, Upravnog suda RH, Visokog prekršajnog suda RH, Županijskog suda u Zagrebu, Županijskog suda u Splitu, Županijskog suda u Velikoj Gorici, Županijskog suda u Varaždinu te trgovačkih, općinskih i prekršajnih sudova protuzakonita je – tvrdi predsjednik Hrvatskih laburista i zastupnik Dragutin Lesar.

No, odgovara mu predsjednik DSV-a Ivan Turudić koji  tvrdi da su suci izabrani na osnovu zakona koji je bio na snazi u vrijeme objavljivanja natječaja. Od 1. rujna 2009. godine po zakonu se više ne treba tražiti suglasnost Odbora za pravosuđe, objašnjava. Lesar pak tvrdi da u postupku imenovanja 57 sudaca nije poštovan zakon koji propisuje da se postupak treba završiti prema zakonu koji je ranije bio na snazi. Tada je bilo obavezno i mišljenje Odbora za pravosuđe kao jedan od uvjeta da bi imenovanje bilo zakonito i legalno, tvrdi Lesar.

Umjesto toga imenovanje je obavljeno na sjednicama DSV-a i obje su te sjednice bile zatvorene za javnost, naglašava. Ali predsjednica Odbora za pravosuđe Ana Lovrin tvrdi da je sve bilo po zakonu.

Turudić je istaknuo da je korišten tzv. kombinirani sustav jer je zakon to odredio. Na jedan način imenovani su suci koji su već prije bili suci, a na drugi način su imenovani suci koji dolaze izvan sudstva. To određuje zakon, a ne DSV. S indignacijom, kaže, odbija optužbe da su sjednice bile tajne.

Premijerka Jadranka Kosor kazala je da je došla samo pozdraviti novoimenovane suce.

– Ovo je praznik demokracije, ali dajem apsolutnu potporu potpunoj neovisnosti sudstva da radi svoj posao na temelju glavnih načela poštovanja Ustava i zakona. Svima im želim zaista puno uspjeha i u čuvanju demokracije i neovisnosti sudstva, ali i svega onoga što se s time povezuje. Vjerujem da će dobro raditi svoj posao bez utjecaja bilo koga na njihov rad i, ono što je najvažnije, na njihove odluke – rekla je premijerka.

Prisezi su nazočili predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kao i predsjednik HOK-a Leo Andreis i drugi.

Ključne riječi

Komentara 31

MI
miso
14:07 03.02.2011.

Kaj, maškare su već počele?

OB
-obrisani-
14:05 03.02.2011.

Sudci imenovani suprotno zakonu a.... ONA SE SMEJE....i slavi ..PRAZNIK DEMOKRACIJE........................da bi reč rekel....svaka ti dala

OP
Obećanko požeški
08:00 04.02.2011.

Čestitam gospodinu Ronku (SDP) čiji je sin Damir posto sudac. PAMETNOM DOSTA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije