Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na vlasti bili HDZ i HSP AS

Pripuz kupio zemljište za 1,2 milijuna kuna pa ga Gradu Sisku prodao za 7,6 mil.

Petar Pripuz
Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
22.10.2014.
u 16:50

Petar Pripuz zaradio je na dva unosna i sumnjiva posla preprodaje zemljišta Gradu Sisku 2006. i 2007. godine

Carstvo Petra Pripuza uvelike se proširilo na Sisak gdje posjeduje nekoliko tvornica u krugu bivše sisačke Željezare, a baš poput Zagreba, njegovao je jako dobre odnose i s bivšom gradskom vlasti, s kojom je realizirao i nekoliko unosnih poslova koji su pobudili sumnju.

Za razliku od Zagreba, Pripuz je u Sisku poslovao s vlasti koju su činili HDZ i HSP AS, a suradnja je počela vrlo brzo nakon rušenja SDP-ova gradonačelnika Davorka Vidovića početkom 2006. Naime, jedna od prvih odluka nove gradske vlasti, u lipnju 2006., bila je kupnja 80.000 kvadrata zemljišta od tvrtke Reciklaža Sisak u Pripuzovu vlasništvu. Grad Sisak je to zemljište kupio za 95 kuna po kvadratu, no samo četiri mjeseca ranije, u veljači 2006., Reciklaža Sisak to je isto zemljište kupila od Željezare Sisak u stečaju za samo 15 kuna po kvadratu.

U Pripuzovim tvrtkama niz bivših direktora gradskih poduzeća

Reciklaža ostvaruje brzu zaradu od gotovo sedam milijuna kuna. Procjenu vrijednosti zemljišta za Grad Sisak obavljao je sudski vještak Mario Krvavica, kasniji donator HSP-AS-a. Sličan slučaj ponovio se i 2007. Grad Sisak je za preseljenje svoje tvrtke Komunalac od tvrtke Vedano, čiji je osnivač bila tvrtka Cioniz u vlasništvu Petra Pripuza, kupio zemljište od 24.000 kvadrata za 11,3 milijuna kuna. To je zemljište Vedano nekoliko mjeseci ranije kupio od Hypo banke za 3,16 milijuna, pa Pripuzova tvrtka ostvaruje brzu dobit veću od osam milijuna kuna.

Komunalac se na ovu parcelu nije preselio, a staro zemljište Komunalca Grad je, s okolnim parcelama, prodao investitorima koji su tamo sagradili stanove. Jedan od investitora je i tvrtka Bramgrad čiji je direktor Branko Mihaljević uhićen zajedno s Bandićem i Pripuzom. Nakon smjene vlasti u lipnju 2013. i pobjede SDP-ove gradonačelnice, u Pripuzovim tvrtkama zapošljava se cijeli niz, sada bivših, direktora gradskih poduzeća – redom članova HSP-AS-a.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>>Kako je Pripuz u pet godina na otpadu obrnuo 6,5 milijardi kuna

Komentara 43

DO
doktorica
17:49 22.10.2014.

to mu je omogućila gradska uprava

Avatar Bakunin
Bakunin
17:06 22.10.2014.

Njegova faca sve govori!

TH
thekurcula
17:25 22.10.2014.

Ne razumem! Zar princip jeftino kupiti a skupo prodati nije glavni princip kapitalizma? Mi danas imamo kapitalizam i taj Pripiz je uspešan bismimen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije