Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vruće ljeto

Pripremite se! Stižu nam toplinski udari

vrućina
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/6
23.06.2016.
u 12:59

Po svemu sudeći, očekuju nas temperature koje će već početkom srpnja mjestimično dosegnuti više od 40°C!

Posljednjih godina klima i globalno zatopljenje postali su važne teme pa su upiti o tome kakvo će biti ljeto postali masovni. 

U razdoblju od lipnja do kolovoza 2016. ponovno nas očekuje natprosječno toplo ljeto, javlja vrijeme.hr. Najtoplije će biti na dalmatinskim otocima i u istočnoj Slavoniji, odnosno prosječne temperature mogle bi biti 3 do 4 stupnja iznad klimatoloških očekivanja.

Najugodnije će biti u Gorskom kotaru i Lici, gdje će temperature biti gotovo u okvirima očekivanih ili tek malo toplije. Gledajući po mjesecima, do najvećih će odstupanja doći u prvoj polovici srpnja, dok će se poslije situacija malo poboljšati, odnosno približiti uobičajenim ljetnim prilikama.

Promotrimo li prognozu oborina za razdoblje lipanj – kolovoz, također možemo uočiti bitna odstupanja od klimatskog prosjeka. U cijelom je razdoblju ponajviše ugroženo područje Podravine, Baranje i dijela istočne Slavonije gdje po izračunima klimatskih modela možemo očekivati ekstremno sušne prilike.

I u najvećem dijelu drugih područja očekuje se razmjerno sušno uz manjak oborina, što će posebno doći do izražaja u kolovozu. Štoviše, kolovoz prijeti da se u najvećem dijelu Hrvatske iskaže kao katastrofalno sušno razdoblje pa o tome svakako treba povesti računa u svim djelatnostima koje ovise o oborinama.

Ipak treba naglasiti da opisani razvoj klimatskih prilika ne iznenađuje, jer ni temperature više od 35 početkom ljeta nisu neobične. Po svemu sudeći, očekuju nas temperature koje će već početkom srpnja mjestimično biti više od 40°C!

S obzirom na temperature i očekivani oborinski režim, može se očekivati i teška sezona požara u Dalmaciji. Zbog manjka oborina i visoke temperature, sve više će biti ugrožena i unutrašnja Hrvatska, osobito istočni predjeli.

Poljoprivrednici također trebaju povesti računa o ovakvoj klimatskoj prognozi jer najveći dio poljoprivrednih kultura izravno je ovisan o oborinama. Ovo je ljeto znatno nepovoljnije od početka lipnja u kojem je mjestimice bilo i viška oborina.

>>Evo kakvo nas vrijeme očekuje za produženi vikend

Komentara 13

MS
mario.simunic15
13:08 23.06.2016.

http://prognoza.hr/sedam.php?id=sedam&param=Azija&code=40582 ovo je vruće, a vi stano najavljujete neke "iznadprosjeke" pa nikako da ih vidimo, kao ni cijelo prošlo ljeto. jedino su Vatreni iznadprosječno vrući zasad.

MA
malino
14:09 23.06.2016.

crvena opasnost

AO
admini_obrišite_si_mami
13:22 23.06.2016.

kak da se pripremimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije