Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grubori

Pripadnici postrojbe bili su pod pritiskom Ravnateljstva policije

grubori
Marko Lukunić/PIXSELL
02.05.2012.
u 16:15

Osim nekadašnjih pripadnika ATJ Lučko svjedočio je i Marko Gojević, zamjenik generala Ivana Čermaka.

Svaki od četvorice specijalaca, koji su na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočili u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, optuženima za ratni zločin nad civilima u selu Grubori u kolovozu 1995., imao je svoju priču o tome što se toga dana u tom selu događalo, no sva četvorica složila su se samo oko jednog – putem do sela nisu uočili ni zapaljene kuće ni ubijene civile.

– Moj je zadatak bio da s četvoricom ili petoricom kolega pregledam kuće na lijevoj strani sela. Obavili smo to za petnaestak minuta i pričekali ostale. U koloni smo izašli iz sela. Nisam čuo nikakvu pucnjavu, nisam vidio nikakve civile niti znam išta o paljevini kuća ili mrtvim civilima. To je sve rekla-kazala, vrlo neozbiljno i opasno – ustvrdio je svjedok Slavko Turudić.

I dok je on tvrdio da nikoga tog dana nije vidio, Tihomir Babuk ničeg se nije sjećao. Odnosno, “Ne sjećam se” bio je najčešći odgovor koji je davao na postavljena pitanja. No Babuk se ipak sjetio što im je Josip Čelić, zapovjednik akcije, kazao prije početka akcije.

– Spomenuo je da u selu postoje žitelji i kazao je da ih se ne smije dirati – rekao je svjedok.

Kada mu je pak predočeno izvješće Stjepana Žinića, jednog od zapovjednika postrojbe u spomenutoj akciji, a iz kojeg proizlazi da je tog dana došlo do žestoke pucnjave te sukoba sa zaostalom skupinom neprijateljskih vojnika, Babuk je samo kratko kazao:

– Ja tog dana to nisam doživio.

Josip Barun u svom iskazu kazao je pak kako on tog dana nije vidio nikakvo selo, nikakve civile ni vojnike te je dodao da ni u kakvu sukobu s neprijateljskim vojnicima nije sudjelovao.

– Kada je sve to počelo, pripadnici postrojbe bili su pod velikim pritiskom koji je na njih radilo Ravnateljstvo policije. Neki su mi se kolege žalili kako im se sugerira da je za sve kriv Drljo. Kad sam bio u sjedištu kriminalističke policije, i meni su govorili da znaju tko je počinio zločin. Govorili su mi: “Mi znamo da vi niste ništa napravili, ali svi ćete završiti u pritvoru pa ćete o tome razmišljati”. Odgovorio sam im neka me onda odmah vode u pritvor jer ne mogu lažno svjedočiti. To je kazneno djelo, a i nije moralno. Tada su mi rekli da nisu to baš tako mislili. Nisu mi spominjali nikog drugog osim Drlje – svjedočio je Barun.

Barunu je zatim predočen iskaz Nevena Juričića u kojem je ovaj opisivao kako je nakon događanja u Gruborima Drljo, na upit generala Mladena Markača tko je kriv za to, kazao: “Ja sam i što mi se može!”.

– To nije istina. Ne znam zašto je to rekao. Markač nije govorio o ubijanju civila nego o devastaciji hrvatske imovine. Drljo, koji je stajao pored mene, nije rekao ni a – kazao je Barun.

Osim nekadašnjih pripadnika ATJ Lučko svjedočio je i Marko Gojević, zamjenik generala Ivana Čermaka. On je kazao kako je Čermak tada dobio dojavu da su pripadnici specijalne policije tijekom čišćenja terena naišli na zaostale neprijateljske vojnike te da je došlo do sukoba pri čemu su stradali i civili.

Ključne riječi

Komentara 5

DO
domovu
21:47 06.01.2015.

Jole je moj bratić,svaka čast rođo mi smo uz tebe. Bogdanovci forever.

OB
-obrisani-
19:32 02.05.2012.

od početka je jasno da se tu radi o montiranom političkom procesu i hajci na branitelje i ostale zaslužne za pobjedu nad srpskim krvolocima, po raznim sudištima se predočuJU kojekakva lažna svjedočenja i krivotvoreni dokumenti o \"tisućama spaljenih kuća\", ubijanjima nejači itd - srpska posla, kako bi se stavila ljaga na hrvatske oslobodilačke akcije i prikrili genocidni srpski masovni zločini

Avatar sultan46
sultan46
20:01 02.05.2012.

Naravno da sada niko nije kriv,,svi poubijani civili su napravili samoubojstvo......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije