Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO I PREMIJER

Boks-barijerama čuvaju kuće od poplava, izlile se Mrežnica i Korana

Poplave
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/21
12.03.2018.
u 23:39

Zbog izuzetno visokog vodostaja s tendencijom povećanja te eventualne ugroženosti velikog broja stambenih objekata od poplave

Mrežnica i Korana u karlovačkim su se naseljima Logorište i Mala Švarča izlile iz korita po polju i spojile u veliko jezero koje okružuju boks-barijere. Djelatnici Hrvatskih voda i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske postavljali su boks-barijere do Logorišta 33 i zečje nasipe uzvodno uz Koranu do Beljaskih Poljica kako bi svaku kuću u naseljima Logorište, Mala Švarča i Mostanje obranili od poplava.

Da nije bilo barijera, voda bi već zatvorila prometnice i došla do kuća. Boks-barijera u dijelu naselja Mala Švarča propustila je vodu, ali se pumpama ispumpava tako da je ulicom moguće proći automobilom.

– Spremni smo na sve, pratimo situaciju čitav dan i noć – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik, koji je obišao mještane uz Mrežnicu i Koranu.

Boks-barijere, složili su se i Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, gradonačelnik i i župan Damir Jelić, daju rezultate i postavljene su na vrijeme.

Mještane su kasno navečer obišli i premijer Andrej Plenković s ministrima Tomom Medvedom, Olegom Butkovićem i Nadom Murganić, koji se zahvalio svima koji pomažu u obrani svake kuće od poplave.

- Zahvalan sam županu Damiru Jeliću i gradonačelniku Damiru Mandiću, te svima drugima, od vojske, policiije, DUZS-u, vatrogascima, djelatnicima Hrvatskih voda, svima koji požrtvovno pomažu da se kuće obrane od poplava, svima koji čitav dan i noć dežuraju, pune vreće, slažu nasipe koji su, eto urodili plodom. Voda nije došla do kuća, a da nije bilo ovih box barijera svakako bi. Ohrabruje da će se već iduće godine graditi novi, trajni nasipi našim i novcima EU-a, kako bi se Turanj, Mostanje, Logorište, Mala Švarča i svi koji žive uz periodičke poplave trajno zaštitili - kazao je premijer Plenković i dodao da će dani koji dolaze pokazati što je još potrebno napraviti u ovom privremenom sustavu.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, koji je također u noćnim satima uz radnike na Korani i Mrežnici,  kazao je da ćemo imati porast vodostaja tijekom noći i to za još 20-ak centimetara na Korani i Kupi.

- Ta se voda neće preliti preko box barijera, jer smo sustav tako izgradili i prilagodili ga, no radnici će biti čitavu noć na terenu, pratit ćemo moguće nedostatke i dograđivati sustav i precrpljivati vodu iz dvorišta i sa cesta gdje će trebati. Očekujemo oko 770 do 780 centimetara najviši vodeni val Kupe i Korani tijekom noći i za to smo se pripremili i očekujemo da se te vode neće preliti preko barijera - kazao je Zoran Đuroković u Logorištu nepunih sat prije ponoći. 

Kupa i Korana u 23 sati bile su pod izvanrednim mjerama obrane od poplave. Koliko rijeke brzo rastu, svjedoče vodostaji; Korana je u 10 sati bila na 695 cm, a u 23 sata čak 757 cm. Kupa je sa 682 cm do 23 sati narasla na čak 751 cm.

Od jutra su zbog Kupe koja se izlila zatvorene ceste između Karlovca i Pisarovine u Koritinji. Zatvorene su i prometnice Husje, Kobilić, Sv. Florijan, Brođani uz Kupu, Rilj i Utinja.

Situacija s vodom budno se prati i u Hrvatskoj Kostajnici gdje je vodostaj Une iznosio 419 centimetara. Ako se porast vodostaja nastavi do 450 centimetara, proglasit će se izvanredno stanje.

U Kostajnici su, kao i inače u sličnim situacijama, najugroženije obiteljske kuće u Ulici Nine Marakovića koja se nalazi na samoj obali
rijeke. Voda je na nekoliko mjesta već došla do okućnica, ali neposredne opasnosti još nema.

– Stanje je sada pod kontrolom i ne očekujemo drastične posljedice. Poduzeli smo sve nužne mjere zaštite od mogućih poplava i pratimo kretanje vodostaja – rekao je kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan.

Komentara 33

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:37 12.03.2018.

Toliko o uvježbavanju pričuve... samo su spiskali milione a opet intervenira profesionalni sastav...

BU
bugavuga
20:18 12.03.2018.

Znači stanovništvo navija a vatrogasci pune vreće

DU
Deleted user
19:55 12.03.2018.

Lokalna aktivistica zabranila da se na njwnoj zemlji gradi nasip za opću korist. Recite njeno ime tako da svi Hrvati znaju koliko je SDP-u stalo da ljudi ne postradaju u poplavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije