Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pripadnici 'alžirske skupine' na slobodi

17.12.2008.
u 18:33

Trojica od ukupno šest članova takozvane “alžirske grupe”, Muhamed Nešle, Ait Idir Mustafa i Boudela Hadž, vraćeni su u utorak navečer u Sarajevo iz američke baze Guantanamo, gdje su pod sumnjom da su pripremali napad na američko veleposlanstvo u BiH bili zatočeni gotovo sedam godina.

Oduzeto državljanstvo
Njih trojica su među petoricom Alžiraca koje je američki civilni sud oslobodio odgovornosti za pripremu terorističkog napada. Kako je utvrđeno da Nešle, Mustafa i Hadž posjeduju državljanstvo BiH, američke su ih vlasti odlučile vratiti u Sarajevo. Preostala dvojica sudski oslobođenih, Saber Labar i Lahdar Boumedine, još su u Guantanamu, a nisu vraćeni u BiH jer im je u međuvremenu oduzeto državljanstvo BiH.

Iako njihovu odvjetnici tvrde da ih BiH mora preuzeti, neizvjesno je hoće li se i kada to dogoditi.

Trojicu Alžiraca na sarajevskom aerodromu dočekale su članovi obitelji i nekoliko vahabita. Iako su odmah nakon provjere identiteta pušteni na slobodu, sva trojica će i dalje biti predmetom nadzora sigurnosnih i policijskih službi u BiH.

Naime, Ministarstvo sigurnosti BiH bilo ih je proglasilo opasnima za nacionalni interes države, što znači da moraju biti pod stalnom paskom. I taj podatak potvrđuje da je BiH vrlo nerado primila natrag Alžirce, iako je formalno u proteklih sedam godina uputila nekoliko zahtjeva za njihovo oslobađanje.

Međutim, takvi zahtjevi više su bili posljedica sudskih odluka, pritiska organizacija za ljudska prava i dijela javnosti, a ne stvarne želje vlasti da Alžirce vrate u BiH.

Loš imidž za BiH
Njihov povratak dolazi u vrijeme kada vlasti u Sarajevu privode kraju aktivnosti na oduzimanju državljanstava i protjerivanju osoba afro-azijskog podrijetla, koji su se u ratu borili u redovima Armije BiH.

Zbog činjenice da su mnogi od njih bili povezani s međunarodnim terorističkim organizacijama, BiH se našla na udaru međunarodnih kritika i američkih zahtjeva da “riješi” taj problem i oslobodi se imidža zemlje koja je utočištem radikalnim muslimanima.




SAD prijetio povlačenjem

Povratak trojice Alžiraca aktualizirao je pitanje odgovornosti dužnosnika BiH za njihovo izručenje Amerikancima početkom 2002. To će pitanje biti posebno zanimljivo u slučaju da Alžirci pokrenu sudsku tužbu protiv države BiH. Iako je sud utvrdio da je izručenje bilo nezakonito, tadašnji premijer Zlatko Lagumdžija tvrdi da se to nije moglo izbjeći jer je SAD prijetio da će se potpuno povući iz BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije