Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATO-va misija pojačane aktivnosti

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu

Hrvatski vojnici ispraćeni u NATO-ovu misiju u Litvu
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/24
30.12.2019.
u 15:29

Ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo biti u kraljevskom gradu Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu, kako bi sve pripadnike kontingenta prije odlaska u Litvu pozdravio u ime predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika Vlade te u svoje ime.

U kninskoj Vojarni 4. gardijske brigade u ponedjeljak je svečano ispraćen 2. hrvatski kontingent sa 188 pripadnika u Litvu za NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti, a većinu čine pripadnici 3. mehanizirane bojne "Pauci" iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

 Osim pripadnika kontingenta i članova njihovih obitelji, na svečanom su ispraćaju bili izaslanik hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, veleposlanica Litve Jurata Raguckiene, francuski vojni izaslanik brigadir Fabrice Duda, predstavnici lokalne zajednice te drugi uzvanici.

Hrvatski vojnici ispraćeni u NATO-ovu misiju u Litvu
1/24

Krstičević: Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća i pokazati sve ono što vas čini 'Paucima'

Ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo biti u kraljevskom gradu Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu, kako bi sve pripadnike kontingenta prije odlaska u Litvu pozdravio u ime predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika Vlade te u svoje ime.

"Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća koje vas očekuju u Litvi te da ćete pokazati sva svoja vojna znanja, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini 'Paucima', a našu Domovinu predstavljati u najboljem svjetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske", rekao je. Posebice je zahvalio obiteljima pripadnika na beskompromisnoj potpori koju im pružaju u obnašanju časnoga vojničkog poziva.

"Rad u međunarodnom okruženju bit će vam golemo iskustvo u daljnjem nastavku vaše karijere, a vrijeme koje ćete provesti u Litvi iskoristite za stjecanje novih znanja i vještina", rekao je, dodajući kako je 2019. bila godina izvrsnih rezultata te mnogih postignuća u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske. Podsjećajući na mnoge projekte ostvarene 2019. godine, od nabave helikoptera "Black Hawk", vozila "Bradley", ustroja novih zapovjedništava, među kojima je Središte za borbenog vođu "Marko Babić" i razvoja novih sposobnosti, Krstičević je istaknuo da će se 2019. godina pamtiti po mnogim "izvrsnim rezultatima Hrvatske vojske i postignućima zahvaljujući zajedničkom radu i trudu svih nas".

"Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku. Vratili smo Hrvatskoj vojsci sjaj iz Domovinskog rata", istaknuo je ministar i dodao kako je lani osnažena veza između Hrvatske vojske stvorene u Domovinskom ratu i naroda.

Šundov: Prigoda za stjecanje novih znanja i jačanje sposobnosti, za predstavljanje Hrvatske vojske i proizvoda hrvatske obrambene industrije

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov je rekao da Hrvatska svojim sudjelovanjem iskazuje odanost NATO-savezu, a članice tog saveza "općenito pokazuju odlučnost da zajedništvom i predanošću demonstriraju" njegovu snagu braneći svoj teritorij te odvraćajući potencijalnog protivnika. Ocijenio je da se dosadašnje sudjelovanje u toj aktivnosti pokazalo kao izvrsna prilika za stjecanje novih znanja i jačanje sposobnosti te za predstavljanje Hrvatske vojske i proizvoda hrvatske obrambene industrije.

"Hrvati i Litavci zajedno s drugim zemljama članicama čuvaju savez kako bi on ostao jedinstvenim prostorom slobode, mira, sigurnosti i zajedničkih vrijednosti", rekla je veleposlanica Litve Jurata Raguckiene zahvalivši u ime svojeg naroda hrvatskim pripadnicima na doprinosu u očuvanju zajedničke sigurnosti.

Zapovjednik 2. kontingenta natporučnik Robert Bajan je rekao da su svi pripadnici izrazito motivirani, uvježbani i spremni za sve zadaće koje ih očekuju. U crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta za pripadnike kontingenta služena je misa.

U Litvi, osim Oružanih snaga RH, u borbenoj skupini pod vodstvom Njemačke sudjeluju i oružane snage Nizozemske, Norveške, Belgije, Luksemburga, Francuske i zemlje domaćina Litve.

Kako je priopćila Služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a, pripadnici OSRH sudjelovat će u sklopu ojačane prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica, ponajprije kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti. Sudjelovanjem u tim aktivnostima članice NATO-saveza dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno su potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO ispuniti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetnja, stoji u priopćenju. 

Komentara 6

FR
franjo2
10:31 31.12.2019.

Podrška Hrvatskim vojnicima.Podrška NATO savezu.

MP
miroslav.petkovic.7564
18:38 30.12.2019.

Igramo se vraga samo da nas taj vrag ne sustigne. igramo se Afrike.

LI
lipica
16:39 30.12.2019.

Sta oni u stvari rade u Litvi? Trose novac, kojeg i onako nema dovoljno! Bas smo velikodusni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije