Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Scott Morrison

Prioritet novog australskog premijera jest sigurnost

Scott Morrison
Foto: Reuters/PIXSELL
24.08.2018.
u 23:45

Unutarstranačka previranja na vlast su dovela Morrisona, a dosadašnji premijer Turnbull upozorava na rast populističke retorike

Australija je dobila novog premijera Scotta Morrisona, konzervativca i političara koji traži strogu antimigrantsku politiku. Inače, dosadašnji ministar financija Morrison dobio je potporu na internom glasanju vodstva Liberalne stranke i bit će sedmi australski premijer u 11 godina jer nijedan šef vlade od 2007. nije izdržao čitav mandat.

Dosadašnji premijer Malcolm Turnbull 2015. isto je tako zbacio tadašnjeg premijera Tonyja Abbotta dok je bio dio njegova kabineta. Turnbull je u četvrtak odbio odstupiti s dužnosti, usprkos sve većem pritisku kolega liberala. Nakon što je primio peticiju u kojoj se traži njegov odlazak, a potpisala ju je većina zastupnika Liberalne stranke, zatražio je glasanje u stranci.

Izbor Morrisona prilično je iznenađenje jer je kao favorit slovio bivši ministar unutarnjih poslova Peter Dutton koji je vodio konzervativnu pobunu protiv dosadašnjeg premijera, umjerenijeg Malcolma Turnbulla.

Na internom glasanju u stranci Morrison je dobio 45 glasova, a Dutton 40. Novi premijer Morrison kazao kako vlada namjerava raditi na uspostavi australske “gospodarske i nacionalne sigurnosti” te želi riješiti australsku dugotrajnu sušu – cijeli teritorij savezne države Novi Južni Wales trenutačno je isušen.

S druge strane, dosadašnji premijer Turnbull upozorio je na rast populističke antiimigracijske retorike.

 

Komentara 1

KE
kelab
04:33 25.08.2018.

'Zapad' se budi, doduse sporo, ali bolje ikad nego nikad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije