Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dokazi

Princ Bin Salman svome bratu: ‘Riješi se novinara što prije’

Mohammed bin Salman
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
24.11.2018.
u 11:36

CIA otkriva svaki dan nove detalje o smaknuću Khashoggija

Američki predsjednik Donald Trump i dalje je ustrajan u obrani bahatog i arogantnog saudijskog prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana unatoč tome što CIA ima nepobitne dokaze da je upravo on naručitelj ubojstva novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu. Donald Trump sada za ubojstvo ne krivi princa Bin Salmana, već “zao svijet” u kojemu živimo.

Donio upute u Rijad

Turske obavještajne službe tvrde da su kolegama iz CIA kao dokaz predale snimke razgovora između princa Bin Salmana i njegova brata Khalida, koji je i saudijski veleposlanik u SAD-u, na kojoj se čuje kako princ Bin Salman kaže bratu: “Riješi ga se što prije”.

Nakon toga, Khalid je nazvao Khashoggija i rekao mu da mu oni ne mogu izdati rodni list te ga uputio u Tursku u Istanbul, gdje ga je dočekao eskadron smrti koji ga je likvidirao, raskomadao i na kraju ostatke tijela otopio u kiselini.

Kada je postalo jasno da Donald Trump više ne može negirati da je njegov prijatelj i najveći saveznik Bin Salman krivac za ubojstvo novinara, izradio je tajni plan kako će ga i na koji način spasiti.

Prema pisanju portala Middle East Eye, specijaliziranog za Bliski istok sa središtem u Londonu, koji se poziva na visoke saudijske izvore, Trump štiti prijestolonaslednika Saudijske Arabije od skandala vezanog za ubijenog novinara Jamala Khashoggija koristeći “mapu puta” koji je izradio američki državni tajnik Mike Pompeo.

Prema izvoru portala, Pompeo je predstavio plan 16. listopada nakon što je sletio u Rijad kako bi se sastao s kraljem i princom, kada se intenziviralo ispitivanje o slučaju Khashoggija.

Pompeo je u Saudijsku Arabiju došao točno dva tjedna nakon što je istaknuti novinar i kritičar krunskog princa, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. listopada te kada je već postalo izvjesno da je princ Bin Salman kriv za njegovu likvidaciju.

Pronašli ‘žrtveno janje’

Plan navodno sadrži opciju da se “prikvači” ubojstvo saudijskog novinara nevinom članu vladajuće obitelji koji bi bio “žrtveno janje” kako bi uklonili odgovornost od članova na samom vrhu kraljevske obitelji na čelu s princom Mohammedom bin Salmanom.

Nakon posjete Pompea Rijadu uslijedila su uhićenja 18 članova eskadrona smrti koji su likvidirali novinara Khashoggija dok je glavna krivica prebačena na zamjenika šefa obavještajne službe Ahmada al-Assirija te višeg suradnika prijestolonasljednika Mohammed bin Salmana Sauda Al-Qahtanija.

“Trumpovi komentari o ubojstvu novinara Khashoggija koji optužuje ‘zao svijet’ kao krivca za njegovu likvidaciju,pokazuju da će se on i dalje praviti da ne zna tko je krivac.

Trumpova izjava također znači: bez obzira na to što se dogodi, on će zažmiriti. To nije ispravan pristup. Nije sve u novcu”, kazao je šef turske diplomacije Mevlut Çavuşoğlu.

Trump je nekoliko puta naglasio da će ostati čvrst partner Saudijske Arabije usprkos svim dokazima da iza ubojstva stoji princ Mohammed bin 
 Salman.

POGLEDAJTE VIDEO: U sklopu vojne vježbe Velebit 18 demonstrirana provedba napadnih operacija

Komentara 17

VO
vorda400
12:18 24.11.2018.

I kaj su dobili kad su riješili novinara samo su potvrdili njegove kritike na režim u saudijskoj Arabiji koje mi svi odavno znamo a podržavaju ih SAD skupa sa našom predsjednicom

TE
TEUTA
18:32 24.11.2018.

Jedno je sigurno: bez izvoda iz knige rodjenih u SAD mogao je sklopiti brak bez potrbe da za to ide i ambasadu SA u Turskoj. Mozda je slusao savjete Erdogana.

Avatar Floyd1
Floyd1
11:56 24.11.2018.

Princ Bin Salman svome bratu: ‘Riješi mi novinara što prije’

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije