Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISABS konferencija u Splitu

Primorac: Šaljemo poruku o novom smjeru razvoja medicine 22. stoljeća

Konferencija  ISABS 2019.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/7
17.06.2019.
u 13:12

Riječ je o događanju koje svake druge godine od 1997. organizira Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti koje ima sjedište u Hrvatskoj i kojim predsjedava pedijatar, genetičar i forenzičar, profesor Dragan Primorac

S više od 600 uglednih znanstvenika s prestižnih institucija diljem svijeta, od kojih su četvero dobitnici Nobelove nagrade, Split je idućih tjedan dana postao svjetsko središte znanosti. Tamo je jutros, naime, otvoren jedan od najznačajnijih i najprestižnijih znanstvenih događaja godine – 11. ISABS konferencija o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini („11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“).

Riječ je o događanju koje svake druge godine od 1997. organizira Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti koje ima sjedište u Hrvatskoj i kojim predsjedava pedijatar, genetičar i forenzičar, profesor Dragan Primorac.

Konferencija  ISABS 2019.
1/16

– ISABS konferencija iznimno je napredovala u posljednje 22 godine te je već postala tradicionalno znanstveno događanje koje snažno pozicionira Hrvatsku na svjetskoj karti znanosti. Iz Splita će u svijet biti odaslana poruka o novom smjeru razvoja medicine 22. stoljeća, koja predstavlja potpuno novu medicinu temeljenu na individualiziranom pristupu pacijentu kroz princip: pravi lijek, u pravoj dozi, u pravom trenutku, za pravog pacijenta – rekao je Dragan Primorac, jedan od osnivača ISABS-a koji u organiziranju konferencije surađuje i s prestižnom američkom Klinikom Mayo.

Svečanom otvorenju konferencije stoga su prisustvovali brojni uglednici iz akademskog, znanstvenog i javnog života, kao i čelni ljudi značajnih svjetskih udruženja i institucija iz područja forenzičnih znanosti, personalizirane i regenerativne medicine te antropološke genetike. Konferencija u Splitu trajat će do 22. lipnja u hotelu Le Méridien Lav, a u tih će se tjedan dana održati niz značajnih predavanja. U radu ovogodišnjeg kongresa sudjelovat će i četvero dobitnika Nobelove nagrade: prof. dr. Paul Modrich (Duke University), prof. dr. Avram Hershko (Technion), prof. dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry) i prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science).

Također, skup su na otvorenju pozdravili ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. Blaženka Divjak. Svi su se složili da su ISABS konferencije izuzetno važne u globalnom pozicioniranju Hrvatske u području znanosti, inovacija i konkurentnosti gospodarstva.

Komentara 7

GL
glištun
14:30 17.06.2019.

Kad čuju riječ nauka Hrvati se hvataju za pištolj...

GR
Grga61
15:37 17.06.2019.

Koliko se istraživanja može napraviti umjesto kupovine skupih aviona. Kao da izlazimo iz NATO paketa.

DO
doremifas
14:04 17.06.2019.

Nema razvoja tu gdje je ovaj kockoglavi ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije