Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANAČKA STEGA Otpor ministra reduciranju projekta besplatnih knjiga naljutio premijera

Primorac na ‘ribanju’

16.11.2008.
u 21:46

Zato što je svojim protivljenjem reduciranju projekta besplatnih udžbenika, pa i ostavljanjem otvorene mogućnosti da zbog toga podnese ostavku, unio nemir u Vladine redove, ministar Dragan Primorac danas će biti na “tapetu” Predsjedništva HDZ-a. Razumijevanje i potporu teško može očekivati, kako među vodećim ljudima HDZ-a, tako i među koalicijskim partnerima. U tjednu ključnom za koncipiranje restriktivnog državnog proračuna za 2009., kažu, Vladi je potrebno suglasje i jedinstvenost, a ne udarci iznutra.

Udžbenici na reviziji
– I da nismo suočeni s krizom, projekt besplatnih udžbenika za sve učenike išao bi na reviziju. Ako ne prije, a ono čim početkom 2009. bude uveden osobni identifikacijski broj. Nije racionalno da država pomaže i građanima kojima to nije potrebno. Zato je nejasno što zapravo Primorac želi postići – komentira jedan od koalicijskih partnera Ive Sanadera javno protivljenje ministra obrazovanja, znanosti i sporta mjerama proračunske racionalizacije koje bi trebale zahvatiti njegov resor.

– Pa, svi se mi moramo nečega odreći. Primorac ne vodi računa o tome da smo svi mi stranački ljudi. Nije on ministar zato što je genijalan, nego zato što je HDZ pobijedio na izborima. Uostalom, projekt besplatnih udžbenika izvorno nije ni bio njegov, nego premijerov. Ako postoje problemi, o njima trebamo razgovarati unutar četiri zida – kaže jedan član Predsjedništva HDZ-a. Primorčevi kolege drže da nije postupio korektno jer, kažu, nije vrijeme za sebičnost.

Konfrontiranje Primorca sa stavom premijera Sanadera kako besplatne udžbenike ne trebaju dobivati djeca imućnih roditelja odjeknulo je poput “brutovski” tempirane bombe. Istine radi, izjavu o tome da će, dok je on ministar, svi đaci imati besplatne knjige, Primorac je dao prije nego što je premijer iznio svoj stav. U njegovu resoru tumače da ne traže više novca, jer su uštedama ove godine sačuvali 290 milijuna kuna upravo za besplatne udžbenike. Uspjeli su to, kažu, unatoč svim rezanjima koja ima je nametnuo ministar financija. U vodstvu HDZ-a, pak, dopunjuju da to nije dovoljno jer besplatni udžbenici stoje – pola milijuna kuna. U državi koja za svođenje deficita na nulu treba osigurati šest milijardi kuna nijedan resor ne može prisvojiti ni kunu, pa čak i kad je ušteđena, kažu.

Ne vjeruju u ostavku

U vodstvu HDZ-a drže da Primorac neće otići iz Vlade, unatoč izjavi danoj novinarima da ne može ništa prejudicirati. No, i ne isključuju tu mogućnost. Drugi visoki dužnosnik stranke kaže: – Ne vjerujem da će to napraviti. S druge strane, pitanje je kakvi su njegovi planovi.

Iz ministrovih krugova se, pak, može čuti da on nije u sukobu s premijerom te da je netko iskoristio njegov stav kako bi iskonstruirao slučaj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije