Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKID SUKOBA U KAŠMIRU

Primirje nuklearnih sila Pakistana i Indije

FILE PHOTO: Kashmiris run for cover as Indian security forces fire teargas shells during clashes, after scrapping of the special constitutional status for Kashmir by the Indian government, in Srinagar
DANISH ISMAIL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
27.02.2021.
u 10:10

Odnosi dvije države pogoršali su se 2019. kada se pakistanski bombaš samoubojica raznio i ubio 40 indijskih vojnika u pokrajini Kašmir

Indija i Pakistan u četvrtak su potpisali primirje prvi put nakon 18 godina te su dvije države objavile da će prestati s borbama na zajedničkoj granici. Kako obje države posjeduju nuklearno oružje i kako su sukobi nešto nižeg intenziteta na granici bili stalna pojava u 2020., za mnoge u međunarodnoj javnosti ovaj sporazum predstavlja olakšanje i nadu da će dvije strane pokušati u budućnosti naći zajednički jezik. Stalni sukobi između dviju vojski nisu nimalo bezopasni: deseci su civila i vojnika prošlih godina ubijeni na granici na kojoj vojske razmjenjuju artiljerijsku vatru.

Odnosi dvije države pogoršali su se 2019. kada se pakistanski bombaš samoubojica raznio i ubio 40 indijskih vojnika u pokrajini Kašmir. To je pokrenulo zračna bombardiranja teritorija neprijatelja koje su pokrenule obje države. Ubrzo zatim Indija je Kašmiru, koji se nalazi u granicama te zemlje i oko čijeg se teritorija zemlja spori s Pakistanom, ukinula autonomiju, što je razgnjevilo Pakistance. U Kašmiru, kao i u Pakistanu, žive većinom muslimani. U Indiji pak su većina hindusi. Prošle godine bilo je čak pet tisuća incidenata na granici, prema podacima indijske vlade. Sporazum koji je potpisan u četvrtak, smatraju stručnjaci, ima potencijala opustiti ove napete odnose.

– Netko tko nije vidio bombe koje padaju ne može zamisliti kakav život mi ovdje živimo. Ako se to zaustavi, bit ću sretan – prenosi Washington Post riječi jednog lokalnog seljaka koji živi odmah do granice, s indijske strane.

– Ovo je pobjeda za diplomaciju i, ako Bog da, više će biti ovakvih događaja u budućnosti – rekao je Moeed Yusuf, pakistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost. Indija slične sukobe na svojoj granici ima i s Kinom: prošle je godine zabilježeno nekoliko sukoba vojnika koji su s obje strane koristili toljage i kamenje umjesto pušaka koje nisu dopuštene prema pravilima o čuvanju granice na koja su obje zemlje pristale.

To su sukobi niska intenziteta, ali vojnici umiru, a diplomatske su službe Indije opterećene radom na dvije fronte. Kina i Indija na kraju su pristale povući vojsku iz spornog teritorija. S druge pak su strane Pakistan i Kina saveznici, a često ih povezuju upravo loši odnosi s Indijom. Pakistan također traži načina kako ponovno pokrenuti bolje odnose s novom američkom vladom Joea Bidena nakon što je tijekom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Washington povećao pritisak na Islamabad zbog navodnog skrivanja terorističkih ćelija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije