Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se hitan sastanak

Primarnih liječnika premalo, Beroša čeka još jedna kriza najesen

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
12.08.2020.
u 06:42

Uz epidemiju koronavirusa, na jesen nas čeka i gripa, a uz veliko administrativno opterećenje i novi preventivni program, poručili su obiteljski liječnici

Liječnici primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj u prosjeku su u pedesetima, dio ih već sada odlazi u prijevremenu mirovinu, a njih oko 160 koji trenutačno rade stariji su od 65 godina i “sutra” mogu zatvoriti svoje ordinacije. Da se u tim ordinacijama nastavi rad te da pacijenti, a neki ih primarci imaju više od dvije tisuće, imaju svojeg liječnika potrebni su mladi stručnjaci. A njih nema, bar ne dovoljno, upozoravali su višekratno iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Posljednje takvo upozorenje dolazi ovih dana kada su uvjeti rada primarne i odnos spram tog dijela zdravstvene zaštite ponovno aktualna tema. Evidentno je da resornog ministra dr. Vilija Beroša čeka tema primarne medicine. Iz spomenute udruge traže i očekuju sastanak s njim.

Urušavamo se!

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u nas je 2215 obiteljskih liječnika, ali dvojbena je to brojka, objašnjava dr. Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a. – Već sada radi oko 160 doktora koji su stariji od 65 godina, 200 timova primarne nema liječnika, a oko 660 doktora je pred mirovinom. Kolegica koja se teško razboljela i mora na operaciju ne može naći zamjenu za svoju ordinaciju koja ima više od dvije tisuće pacijenata. Mladi doktori koji su diplomirali sad u srpnju ne usude se ući u takvu ambulantu, a dvoje kolega koji su došli nakon dva dana su i otišli. Dakle, već sada ne možemo naći zamjenu, a da i ne govorimo o pedijatriji i ginekologiji – govori dr. Krolo.

Video: Alemka Markotić objasnila koliko se često maske trebaju mijenjati

Primarna ginekologija i pedijatrija, što navodi dr. Krolo, također su u nepovoljnoj situaciji, prosjek godina liječnika je 54, odnosno 55 godina kod pedijatara, pri čemu je starije od 60 godina 30 posto ginekologa te čak 38 posto pedijatara primarne. Nedostatak mladih stručnjaka država evidentno nastoji sanirati planom specijalizacija koji je pojačan za primarnu zdravstvenu zaštitu idućih pet godina. No, mlade treba, poručuje dr. Krolo, privući uvjetima da se odluče za rad u ovim strukama te dijelu zdravstva. – I bez “korone” već godinu dana upozoravamo na to da se opstruira provođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti te da moramo stimulirati mlade doktore da uđu u primarnu. Urušavamo se jer se nije reagiralo na vrijeme. Promjenama Zakona htjeli smo privući mlade liječnike, a ne možete ih privući plaćom doma zdravlja. Relativno smo mogli s privatnim ordinacijama, ali ni to nije zaživjelo te je to problem s kojim će se suočiti svaki budući ministar – govori dr. Krolo dodajući kako obiteljski liječnici odlaze i u prijevremenu mirovinu jer su demotivirani. S druge strane, nema motiva za ulazak mladih liječnika u primarnu.

Dnevno i do 200 pacijenata

Izmijenjeni Zakon, koji je na snazi od 1. siječnja prošle godine, omogućuje do 25 posto liječnika pod kapom doma zdravlja, a ostali mogu otvoriti, da tako kažemo, privatne ordinacije. Županije se, kaže dr. Krolo, mahom drže tog maksimalnog postotka, a u nekima, primjerice Gradu Zagrebu, i dalje je polovica liječnika primarne u organizaciji domova zdravlja. Budući da liječnika nema dovoljno, oni se, kaže, šalju da rade u dvije, tri ordinacije te zamjenjuju gdjegod koga treba za “domsku plaću”. Epidemija je samo aktualizirala ovu temu jer se funkcioniranje zdravstva u epidemijskom režimu često “očeše” upravo o primarnu zaštitu. Iz KOHOM-a su tako, podsjetimo, neki dan pozvali pacijente na strpljenje nakon pojedinih žalbi kako se obiteljskog liječnika ne uspijeva dobiti telefonski, što je sad u većine ordinacija obveza upravo zbog epidemije “korone”.

Administrativni dio posla, telefonski kontakti, mailovi pacijenata itd. svakodnevica su koja će na jesen biti zahtjevnija, a pacijentima primarna zdravstvena skrb još teže dostupna. Iz KOHOM-a su poručili da nas uz epidemiju na jesen čeka i gripa, uz turiste i izbjeglice, a uz veliko administrativno opterećenje očekuju se i novi preventivni programi. – Naglašavamo da je dnevni broj kontakata liječnika i medicinske sestre s pacijentima veći od 100, vrlo često i blizu 200, stoga će biti iznimno važno razumijevanje, strpljenje i suradnja svih pacijenata – poručili su primarci.

Gorući problemi primarne zdravstvene zaštite

1. Čak 30% liječnika primarne zdravstvene zaštite, obiteljskih i ginekologa, starije je od 60 godina, a pedijatara te dobi je 38%

2. Tek je sada u planu veći broj specijalizacija za primarnu zaštitu, ali mladi nisu motivirani odlučiti se za PZZ zbog uvjeta rada

3. Izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojima veći broj primaraca može u privatnike, nisu zaživjele, tvrde iz KOHOM-a

Komentara 29

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
07:14 12.08.2020.

Primarnih liječnika premalo jer oni koji uspiju pobjegnu sa domačeg balkana u smjeru zapada, kulture, civilizacije i boljeg života.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
07:44 12.08.2020.

Zato sto bolnice ne žele zaposliti mlađe doktore na specijalizaciju. Specijalizaciju dobit ravno je lotu. Zast, pa zato da se nabijaju satnicu stari doktori pod izlikom nedostataka radnika, sve do 40 tisuća mjesečno...

DD
ddh
08:46 12.08.2020.

Bez potpune privatizacije, osim bolnica, se zdrastvo nemoze reformirati. Potpuno je svejedno dali HZJZ placa troskove lijecenja hrvatskim poliklinikama ili hrvatskim lijecnicima privatnicima. S druge strane treba ukinuti sve moguce besplatno lijecenje. Za.socijalno ugrozene troskove lijecenja placa socijala, studenti doo 26 godina starosti mogu imati zdrastveno osiguranje preko jednog roditelja, a preko 26 godina starosti placaju sami. Dalje zdrastveno osiguranje moraju djelom placati i svi penzioneri i to proporcionalno prema visini mirovine. Nema nikakvog razloga, da netko i sa 1000 kn mirovine ne placa doprinos za zdrastveno osiguranje visini od recimo 1 0 kn mjesecno. To bi bile samo neke od potrebnih mjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije